Mengapa tidak perlu gugup semasa mengandung?

Semasa mengandung, wanita menjadi mudah marah dan tidak stabil secara psikologi. Pertama sekali, keadaan ini didorong oleh latar belakang hormon yang berubah secara mendadak, yang mempengaruhi perubahan mood secara tiba-tiba. Terutama yang dapat diperhatikan adalah manifestasi air mata, kegelisahan dan perasaan tidak berdaya yang tidak berasas, yang sebelumnya tidak ditunjukkan tanpa alasan objektif.

Mengapa anda tidak boleh gugup semasa hamil

Biasanya, pada tiga bulan pertama kehamilan, perubahan psikologi seperti itu berlaku di tubuh wanita, kerana latar belakang hormonnya baru mula dibina. Sememangnya, baginya ini adalah sensasi baru yang perlu anda terbiasa dan belajar mengawalnya.

Punca perubahan mood mental semasa trimester pertama

 1. Penyakit neurologi yang ada.
 2. Kehadiran hipokondria, kerana sekarang anda harus selalu bimbang bukan hanya tentang kesihatan anda, tetapi juga tentang kesihatan anak.
 3. Sekiranya kehamilan tidak dirancang.
 4. Semasa mengandung, sokongan saudara-mara dan rakan-rakan tidak dirasakan.
 5. Sekiranya terdapat masalah dengan sistem endokrin sebelum kehamilan, dan komplikasi penyakit berlaku semasa kehamilan.

Kesan negatif amukan semasa kehamilan?

Sudah tentu, sangat mustahil untuk tidak pernah gugup selama sembilan bulan kehamilan, anda harus menjadi orang yang sangat tidak sensitif, dan orang seperti itu tidak ada. Oleh itu, para pakar mengesyorkan mematuhi "maksud emas", iaitu, anda tidak perlu menahan emosi dan air mata, kerana pengeluaran kortisol memprovokasi keadaan ini, dan anda tidak boleh disalahkan atas hal ini. Tetapi, anda perlu melepaskan semangat pada tahap yang munasabah, anda tidak perlu membawa diri ke histeria atau gangguan saraf. Anda perlu mengawal keadaan mental anda dan pembebasan hormon berbahaya ini. Sekiranya terdapat situasi seperti ini, hasilnya mungkin berupa situasi negatif:

 1. Ancaman keguguran boleh dicetuskan oleh gangguan saraf pada awal kehamilan. Ini disebabkan oleh pelepasan kortisol yang tajam, yang menyebabkan rahim menjadi kencang, ototnya berkontraksi dan tidak lagi menahan, tetapi membuang janin. Pada akhir kehamilan, keadaan ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang, di mana bayi tidak selalu hidup atau sihat selepas melahirkan. Secara amnya, hubungan langsung antara keadaan saraf dan pembebasan hormon adalah ancaman besar semasa kehamilan.
 2. Tantrum dan gangguan saraf membawa kesan yang merosakkan pada perkembangan jiwa dan badan kanak-kanak. Keadaan mental ibu ditularkan kepada anak, dia juga merasakan ketegangan saraf yang kuat, yang mungkin menjadi ancaman bagi dia skizofrenia dan autisme yang lahir. Anak lelaki lebih peka terhadap perubahan mendadak seperti kanak-kanak perempuan.
 3. Ancaman perkembangan tekanan pada rahim dan selepas kelahiran pada anak. Ini boleh mencetuskan penyakit mental dan saraf kongenital pada anak. Ini berlaku disebabkan oleh fakta bahawa bersama dengan darah dan melalui plasenta, bayi menerima hormon, dan kortisol, masuk ke dalam badan bayi, menyebabkan hipoksia, sesak nafas dan perkembangan janin. Walaupun selepas kelahiran, bayi akan merengek, makan dan tidur dengan teruk, yang akan mempengaruhi perkembangannya secara negatif. Dalam proses tingkah laku seperti itu, ibu akan sentiasa gugup, anak kerana alasan objektif juga, dan lingkaran ini dalam situasi seperti ini ditutup untuk waktu yang tidak tentu.
 4. Ancaman imuniti yang lemah pada bayi baru lahir.Hasil daripada gangguan saraf boleh menjadi hiperaktif dan kekebalan yang lemah, yang mengurangkan perhatian, dan anak itu sangat sukar untuk belajar.

Apa lagi yang menimbulkan peningkatan kerengsaan dan ketidakstabilan mental?

 1. Penurunan tahap hormon yang ketara. Perlu diingat bahawa pada wanita hamil kerana latar belakang hormon yang tajam, perubahan mood tiba-tiba diperhatikan, walaupun ini tidak diperhatikan sebelum kehamilan. Oleh itu, jangan sekali-kali anda melupakan ini dan memprovokasi wanita hamil.
 2. Kepekaan cuaca. Terhadap latar belakang lonjakan hormon, kecenderungan ini muncul lebih kerap daripada pada masa-masa ketika sebelum kehamilan tidak memperhatikannya. Iaitu, sebagai tambahan kepada perubahan sifat yang objektif, seorang wanita hamil dapat bertindak balas terhadap perkara-perkara yang sangat tidak penting dan tidak menarik bagi orang lain.
 3. Kalendar lunar. Walaupun pada zaman kuno, orang tahu bahawa kitaran haid dan bulan saling berkaitan, ini disebabkan oleh peningkatan geseran, surut dan aliran. Semasa kehamilan, haid berhenti, tetapi badan ingat, jadi cairan ketuban diisi semula dan jumlah darah juga. Seorang wanita hamil dalam keadaan ini merasakan ketidakselesaan yang berterusan, yang menjadi sebab perubahan mood.
 4. Persekitaran psikologi ibu hamil. Pertama, wanita hamil bimbang kerana sekarang perhatian, penjagaan dan cinta harus dibahagikan kepada anak. Adakah dia akan mempunyai kekuatan dan kemahiran untuk menjadi ibu yang baik? Dia juga mempunyai perasaan tentang kenyataan bahawa dengan kelahiran anak, semuanya dapat berubah di luar pengiktirafan dan dia harus menyesuaikan diri dengan kehidupan baru.
 5. Kehamilan yang tidak dirancang. Biasanya dalam situasi seperti itu, lebih kerap wanita terdedah kepada gangguan saraf dan histeria. Bagaimanapun, ini adalah situasi yang mengejutkan bagi mereka, di mana perlu mengubah semua rancangan hidup secara drastik. Tetapi, walau apa pun, kelahiran anak selalu menjadi momen positif. Oleh itu, ibu harus menjaga bayi dan dirinya semasa mengandung.

Bagaimana menenangkan saraf anda?

Ahli psikologi mengatakan bahawa menangani situasi yang tertekan tidak begitu sukar, kerana ini anda perlu mematuhi peraturan:

Cara menenangkan saraf semasa mengandung

 1. Semasa mengandung, anda perlu membatasi diri anda dengan lebih sedikit, semua keinginan anda perlu dilaksanakan. Tetapi, tentu saja, secara sederhana. Jangan mengantuk berterusan. Hanya rejimen yang seimbang, yang melibatkan berjalan di udara segar, yang dapat mengurangkan ketegangan saraf wanita hamil.
 2. Sebelum anda mendaftar kehamilan, anda perlu memilih doktor yang baik terlebih dahulu. Jangan terlepas lawatan dan rundingan yang dijadualkan, pada tanda-tanda pertama ketidakstabilan keadaan mental - doktor yang hamil akan memberi ubat. Dan ini penting! Lagipun, anda harus berhati-hati dalam segala hal, dan tidak membawa diri kepada tekanan dan gangguan saraf.
 3. Pastikan anda mengikuti kursus untuk ibu mengandung, di mana mereka mengadakan kelas gimnastik, berenang dan prosedur berguna lain. Sekiranya doktor membenarkan anda menghadiri acara seperti itu, maka anda tidak perlu menolaknya. Pertama, ia akan menghamburkan anda dan anda akan mengubah persekitaran, dan kedua, menjaga kesihatan anda dan bayi.
 4. Semasa mengandung, anda perlu memaksimumkan persediaan anda untuk kelahiran yang akan datang, jadi anda harus membaca banyak literatur khusus terlebih dahulu. Dari semua saat yang anda perlukan untuk menarik semua perkara positif, tingkatkan pengetahuan ini dan selamat bersiap sedia untuk perjumpaan dengan bayi.
 5. Kaedah lain yang berkesan untuk menenangkan diri adalah dengan memaksa diri untuk menarik diri. Daripada menggunakan pengangkutan awam, anda boleh berjalan kaki beberapa hentian dengan berjalan kaki dan memikirkan sesuatu yang baik.

Video: bagaimana tekanan semasa kehamilan mempengaruhi perkembangan bayi

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan