Boletus putih - perihalan, di mana ia tumbuh, ketoksikan kulat

Boletus putih, yang tergolong dalam keluarga Boletov, adalah cendawan yang lazat dan boleh dimakan. Cendawan jenis ini sangat popular di kalangan penggemar perburuan yang tenang, namun, kerana jarang, ia disenaraikan dalam Buku Merah.

Boletus putih

Lihat keterangan

Diameter penutup boletus putih berbeza dalam julat yang agak luas - dari 40 hingga 150 mm. Selalunya terdapat spesimen spesies yang cukup besar, ukuran topinya mencapai 250-260 mm. Pada awal pengembangan, topi mempunyai bentuk bulat, dengan pertumbuhannya berubah menjadi bentuk bantal.

Warna topi berwarna putih dengan warna khas (boleh berwarna merah jambu, coklat atau kehijauan). Semasa cendawan tumbuh kuning. Di samping itu, permukaan boletus topi agak kering, tanpa pertumbuhan.

Kaki berwarna putih, berbentuk kelabu, di pangkalnya mempunyai penebalan tertentu, agak tinggi. Permukaan ditutup dengan skala cahaya kecil, yang, dengan pertumbuhan jamur, memperoleh warna kecoklatan.

Warna badan tubular boletus mempunyai ciri warna putih atau sedikit kekuningan, pada cendawan yang terlalu masak - kelabu. Badan buah mempunyai pulpa putih dengan struktur yang cukup padat. Saya ingin menarik perhatian kepada kenyataan bahawa dengan rehat, daging cendawan hampir seketika berubah warna - ia menjadi gelap. Spora berwarna kecoklatan.

Tempat pertumbuhan

Ramai pencinta perburuan yang tenang menyedari bahawa anda hanya dapat menemukan jenis cendawan yang lazat ini di pokok pain, dan juga di hutan campuran. Selalunya, perwakilan spesies ini juga terdapat di hutan aspen yang ditandai dengan kelembapan tinggi, ini terutama berlaku pada musim kemarau.

Puncak penuaian bermula dengan kedatangan musim panas dan berterusan hingga awal musim luruh. Walaupun jenis cendawan ini jarang berlaku, namun boletus kaya dengan buah - ia tumbuh di kawasan jajahan yang cukup besar.

Di negara kita, cendawan jenis ini paling sering dijumpai di bahagian tengah, Siberia. Juga, spesies ini tumbuh di wilayah banyak negara Eropah (wilayah barat), di negara-negara Baltik, Belarus. Terdapat bukti bahawa boletus putih tumbuh di Amerika Utara.

Kebolehtukaran

Ketegangan boletus putih
Dipersembahkan kepada perhatian kulat adalah spesies yang boleh dimakan dengan nilai pemakanan yang tinggi. Selain mendidih, boletus dapat acar, digoreng, dikeringkan, dan juga dimakan mentah. Boletus adalah cendawan yang serasi dalam memasak dengan jenis boletus yang lain.

Pandangan serupa dan apa yang perlu dicari

Spesies yang paling dekat adalah boletus merah. Ukuran penutup perwakilan spesies ini mencapai 150 mm. Pada awal perkembangannya, nampaknya topi ditarik ke atas badan kaki, tetapi lama-kelamaan ia meluruskan. Pulpa badan berbuah agak padat, berwarna putih. Apabila dibengkokkan, ia segera menjadi gelap. Lapisan badan tubular pada jamur muda mempunyai warna putih, dengan penuaan berubah menjadi kelabu, menjadi lebih tebal dengan ciri-ciri penyimpangan. Serbuk spora mempunyai warna kuning yang kotor.

Kaki jenis spesies terdekat seperti boletus red mencapai, biasanya, panjang 150 mm, lebar hingga 50 mm. Silinder, menebal di pangkal. Warna utama kaki berwarna putih, di bahagian bawah dengan warna kehijauan. Permukaannya padat dengan sisik lembut kecil, yang membuatnya terasa lembut ketika disentuh.

Tempat utama pertumbuhan spesies boletus putih yang terdekat ini adalah aspen. Puncak buah adalah dari bulan Jun hingga pertengahan musim luruh.Pengumpulan kulat terbesar terdapat di tempat yang jarang dikunjungi manusia. Boletus merah dan juga boletus putih, adalah cendawan yang boleh dimakan yang enak dengan nilai pemakanan yang tinggi dan ciri rasa yang sangat baik.

Spesies lain yang berkaitan adalah boletus coklat-kuning, yang juga dikenali sebagai chanterelle. Ukuran penutup perwakilan spesies ini mencapai 250-300 mm (diameternya tersirat), warnanya boleh berbeza dari kuning pucat hingga merah kaya. Pada awal pengembangan, topi mempunyai bentuk bulat, dengan pertumbuhan jamur yang terakhir menjadi lebih cembung. Buburnya cukup berdaging, dengan pecahnya ia memperoleh warna ungu, setelah itu cepat gelap. Perhatikan bahawa daging secara praktikal tidak mempunyai ciri dan bau.

Warna tubular ringan (boleh berwarna putih atau kelabu), pori-pori agak kecil, serbuk spora itu sendiri berwarna kuning kotor dengan warna coklat. Panjang kaki mencapai 180-200 mm. Musim berbuah adalah dari pertengahan musim panas hingga pertengahan musim luruh. Spesies ini boleh dimakan, rasanya agak lebih rendah daripada boletus putih.

Video: boletus putih (Leccinum percandidum)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan