Bantal bulu unta - kebaikan dan keburukan

Rambut unta di pasaran moden muncul semata-mata berkat Bactrian unta dua bonggol. Mengenali haiwan yang hebat dan hebat ini cukup mudah. Berat mereka mencapai 800 kilogram, dan ciri utama adalah bonggol tinggi, ditutup dengan bulu yang agak tebal. Hari ini, unta seperti ini dibiakkan di banyak negara timur. Salah satu jenis bulu berkualiti tinggi dianggap bahan yang diperoleh dari bakteria Mongolia.

Bantal Unta

Perlu diperhatikan bahawa rambut unta dalam strukturnya sangat heterogen. Di luar, ia diwakili oleh lapisan rambut kasar setebal 300 mikron, dan di dalamnya anda dapat menemukan bulu lembut dengan serat tipis hingga 20 mikron tebal.

Fakta! Dari satu unta dewasa, anda dapat mengumpulkan minimum 5 kilogram bulu dan maksimum 10 kilogram bahan.

Bantal bulu unta sering dibuat dari dua bahagian, salah satunya terbuat dari bulu burung atau Winterizer sintetik. Langkah seperti itu diperlukan bukan untuk mengurangkan kos produk siap, tetapi untuk meningkatkan jangka masa penggunaannya. Bantal yang diperbuat daripada bahan semula jadi di bawah beban berterusan dengan cepat kehilangan kualitinya kerana bulu itu cepat bergulung. Kek sebegini boleh bertahan maksimum enam bulan. Bantal dua bahagian boleh bertahan lebih dari 5 tahun.

Kelebihan Bantal Bulu Unta

Perlu diperhatikan bahawa produk yang dibuat menggunakan rambut unta mempunyai sejumlah sifat unik, berkat yang mereka dapat tidur dengan nyenyak pemiliknya, dan juga memberi kesan yang baik pada tubuhnya:

 1. Tahap termoregulasi yang tinggi. Faktanya ialah unta tinggal di padang pasir, dan kawasan ini dicirikan oleh penurunan suhu yang serius dari -45 hingga +50. Berkat keadaan seperti itu, rambut unta membantu memanaskan badan ketika sejuk dan, sebaliknya, dapat melindungi daripada terlalu panas ketika panas.
 2. Higroskopi tinggi. Bulu rambut unta mempunyai struktur yang unik, terdiri dari sisik, dan di dalamnya mereka memiliki ruang berongga. Berkat kualiti seperti itu, rambut unta menyerap kelembapan dengan baik dan juga dengan cepat menjadikannya mudah menguap dari bahan tersebut. Sifat ini membolehkan bantal sentiasa kering.
 3. Ringan. Pada pandangan pertama, nampaknya rambut unta itu sangat berat dan lebat, seperti haiwan itu sendiri, namun, sebenarnya, bulu itu sangat lembut untuk disentuh, dan beratnya dua kali lebih ringan daripada bulu domba, yang tentu saja mengejutkan.
 4. Kesukaran bernafas. Dalam kes ini, peranan dimainkan lagi oleh struktur rambut unta yang unik - kehadiran sisik di permukaan dan bahagian berongga di dalamnya. Oleh kerana struktur ini, udara mudah masuk ke dalam bahan, menjadikan produk dapat bernafas.
 5. Antistatik. Khasiat khas rambut unta adalah kekurangan elektrik. Lebih-lebih lagi, lapisan haiwan ini juga dapat menghilangkan elektrik statik pada objek lain. Anda dapat dengan mudah merasakan pengaruh produk bulu unta di bilik di mana terdapat sebilangan besar peralatan rumah tangga yang memancarkan gelombang elektromagnetik.
 6. Kehadiran sifat perubatan. Sifat penyembuhan bulu ini dengan bahan khas, iaitu lanolin, adalah ciri jus haiwan. Sudah tentu semua serat rambut unta ditutup dengan bahan ini. Di bawah pengaruh haba manusia, bahan ini menjadi lebih lembut, selepas itu menembusi badan.Lanolin mampu menyembuhkan sendi, otot yang sakit, menghilangkan badan dari bahan toksik, meningkatkan peredaran darah, memulakan proses anti-penuaan, dan juga melegakan sensasi yang menyakitkan.
 7. Rintangan tinggi terhadap pencemaran. Di sini saya mesti mengucapkan terima kasih kepada lanolin yang sama. Bahan ini menghalang pencemaran pengisi dan membantu bulu bulu membersihkan zarah debu dan kotoran.

Kekurangan Bantal Bulu Unta

Walaupun terdapat banyak kelebihan rambut unta, bahan ini masih mempunyai beberapa kekurangan:

Kekurangan Bantal Bulu Unta

 1. Alahan. Bahan semula jadi lanolin, serta pelbagai bahan kimia yang dengannya pengeluar sering memproses produk, dapat memprovokasi reaksi tubuh pada manusia. Lebih-lebih lagi, dalam komposisi bulu terdapat sejumlah besar keratin - protein yang merupakan nutrien bagi banyak jenis mikroorganisma. Produk buangan dari pelbagai mikroartikel juga mampu memprovokasi reaksi pada manusia.
 2. Tahap sokongan yang rendah. Tidak digalakkan membeli bantal yang terbuat dari rambut unta untuk orang yang menderita sakit di leher. Faktanya adalah bahawa bantal seperti itu tidak dapat memberikan sokongan yang betul dan anatomi untuk leher yang sakit, dan oleh itu penggunaannya hanya dapat memperburuk kesejahteraan.
 3. Kehadiran kesukaran dalam penjagaan. Bantal bulu unta memerlukan penjagaan khas. Sebagai contoh, mereka mesti diudarakan secara berkala di udara segar, sambil memastikan ketiadaan cahaya matahari langsung. Tidak selalu mungkin untuk melakukan ini. Di samping itu, sekurang-kurangnya sekali setahun perlu dilakukan prosedur membersihkan bantal. Mereka tidak boleh dicuci dengan mesin, hanya mencuci tangan yang sesuai untuk mereka. Bantal yang diperbuat daripada bulu unta dapat dilumpuhkan, tetapi ini mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati agar produk tersebut tidak cacat. Di samping itu, kebersihan harus dijaga di rumah supaya habuk dan kotoran tidak duduk di bantal seperti itu.
 4. Tempoh penggunaan yang pendek. Jangka hayat bantal bulu unta ditentukan terutamanya oleh pengisi mereka. Sekiranya bulu burung diletakkan di dalam bantal, produk ini boleh bertahan hingga 5 tahun. Sekiranya pengisi sintetik, maka bantal akan bertahan maksimum 3 tahun.
 5. Kos tinggi. Harga bantal yang diperbuat daripada bulu unta semula jadi sangat tinggi. Banyak pengeluar hari ini menambahkan bahan sintetik pada rambut unta untuk mengurangkan kos produk, namun, ini secara serius meningkatkan risiko membeli bantal yang terbuat dari bahan yang tidak asli.

Bagaimana saya harus memilih bantal rambut unta?

 1. Sekiranya anda ingin mendapatkan produk berkualiti tinggi yang tahan lama selama bertahun-tahun, anda harus memilih bantal dua bahagian. Mereka adalah penutup yang terbuat dari rambut unta semula jadi dengan pengisi di dalam bulu burung atau pemakai musim sejuk sintetik. Juga, bahan sintetik lain kadang-kadang digunakan sebagai pengisi.
 2. Sebelum membeli produk, anda perlu mengkaji dengan teliti maklumat yang tertera pada label. Itu mesti menunjukkan "Rambut unta - 100%." Sekiranya peratusan bulu semula jadi tidak ditunjukkan, maka pengeluar menyembunyikan jumlah bahan semula jadi. Kemungkinan besar, anda ditawarkan untuk membeli barang yang tidak berkualiti tinggi, yang terdiri daripada bahan pengisi termal.

Juga, label mesti mengandungi maklumat mengenai kualiti dan komposisi pengisi, kain penutup, semua keperluan untuk penjagaan produk dan pengeluar.

Mengenali palsu cukup mudah. Rambut unta semula jadi mempunyai tekstur yang sangat lembut dan ringan, hampir tanpa berat. Bulu dengan penambahan pelbagai kekotoran, walaupun disentuh jauh lebih kasar daripada bahan semula jadi.

Sudah tentu, agar tidak tersilap, lebih baik membeli produk bulu unta dari penjual yang dipercayai. Sekiranya anda belum pernah membeli bantal yang diperbuat daripada bahan tersebut sebelumnya, anda harus mengkaji pengeluar dan penjual dengan teliti, serta membaca ulasan mengenai produk mereka. Perkara penting di sini adalah jangka masa syarikat, serta reputasi dan pengalaman profesionalnya di pasaran. Amanah haruslah syarikat yang telah lama terlibat dalam pengeluaran produk bulu unta. Sekiranya pengeluar baru-baru ini mengubah skop aktiviti, tidak mungkin dia mempunyai pengalaman yang cukup untuk menghasilkan barang yang benar-benar berkualiti tinggi.

Sekiranya anda berjaya mendapatkan produk dengan harga yang sangat rendah atau dengan potongan harga yang besar, anda harus memahami bahawa harga tersebut kemungkinan besar ditentukan oleh kualiti rendah.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan