Khasiat berangan yang boleh dimakan

Chestnut adalah tanaman yang tumbuh di dataran tinggi Yunani Utara dan Bulgaria, dan tergolong dalam keluarga beech. Terima kasih kepada bahan bermanfaat yang terdapat dalam buah chestnut, sifat penyembuhannya terkenal di seluruh dunia. Lebih-lebih lagi, buah-buahan dari tanaman ini dapat dimakan dipanggang, digoreng atau direbus, dan mereka juga ditambahkan ke dalam adunan semasa proses pembuatan semua jenis muffin dan makanan bakar lain.

Khasiat berangan yang boleh dimakan

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengelirukan chestnut mulia, yang boleh dimakan dengan chestnut kuda yang tidak boleh dimakan. Ciri khas buah berangan yang boleh dimakan adalah ciri khas, yang terletak di hujung kerucut buah ini. Selalunya, buah berangan dipanggang di atas arang, kerana dengan cara inilah ternyata buah yang paling sedap. Sekiranya tidak ada api unggun di dekatnya, mereka boleh dibakar dengan mudah di dalam oven biasa atau dipanggang di dalam kuali dengan api kecil. Agar chestnut tidak meletup semasa proses menggoreng, ia mesti diukir.

Khasiat berangan yang boleh dimakan

Walaupun rasa berangan yang sangat baik dimakan, namun jumlah nutrien dan unsur terbesar terdapat pada daun tumbuhan ini, yang kaya dengan glikosida, pektin dan tanin, serta vitamin K. Dalam perubatan rakyat, daun chestnut digunakan sebagai rebusan atau infus untuk menghentikan pendarahan dalaman pada manusia. Kacang segar juga digunakan untuk membuat penyembuhan luka, ramuan dan produk anti-luka bakar. Kulit buah dan buah berangan segar juga sangat diperlukan dalam rawatan penyakit yang berkaitan dengan saluran gastrousus.

Merebus buah dari buah berangan merawat penyakit kulit dengan sempurna, seperti merebus.

Ciri buah berangan yang berbahaya

Berangan segar boleh menyebabkan bahaya pada tubuh hanya jika disalahgunakan, dan intoleransi individu terhadap produk makanan ini tidak dapat dikesampingkan.

Juga, sembelit, cirit-birit, serta tindak balas alahan lain adalah mungkin dari penggunaan produk.

Video: sifat ajaib buah berangan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan