Baka kucing tanpa ekor: senarai baka

Di antara kepelbagaian keluarga kucing, individu dibezakan oleh data luaran. Contohnya, jika mereka mempunyai ekor yang dipendekkan. Haiwan seperti itu sangat disentuh oleh penampilan dan kebiasaan mereka. Tidak banyak keturunan jenis ini, tetapi dalam bahan hari ini kita akan menganalisisnya secara terperinci. Anda akan membentuk pendapat anda dan, mungkin, memutuskan untuk membawa rakan berbulu baru ke rumah.

Keturunan kucing tanpa ekor

Sebab-sebab kekurangan ekor

Pakar yang belajar kucing tidak dapat mengabaikan fenomena aneh seperti ketiadaan ekor. Para saintis melakukan penyelidikan mereka sendiri, di mana sebab-sebabnya dikenal pasti yang ekornya hilang atau terlalu kecil.

Ini semua mengenai genetik. Sejak awal, individu pertama dilahirkan, yang, melalui satu generasi, menyampaikan ciri ini kepada keturunan. Lama kelamaan, haiwan seperti itu semakin banyak.

Perlu diperhatikan bahawa dalam beberapa wakil keluarga, bahagian ekor, misalnya, terdiri daripada segmen vertebra tunggal, yang lain terdiri daripada beberapa, dan yang lain tidak mempunyai sama sekali. Memamerkan bola bulu yang lembut di bahagian belakang lambung.

Manx

 1. Kumpulan baka ini cukup kuno, pertama kali ditemui di Isle of Man. Haiwan berbeza dalam matanya dalam bentuk manik. Mereka ekspresif dan secara literal membaca seseorang. Individu jatuh cinta serta-merta, setelah diketahui tentang mereka.
 2. Wakil keluarga kucing ini mempunyai ciri khas dalam bentuk dagu yang lebar dan pipi yang cukup besar. Haiwan peliharaan menonjol di antara mereka dan, tentu saja, mereka tidak mempunyai ekor.
 3. Ciri khasnya ialah kemampuan memburu. Kucing menangkap tikus dengan sempurna dan menjaga wilayah mereka. Mereka berdua bertanggungjawab dan ceria sekiranya mereka tinggal dalam keluarga besar.

Pixibob

 1. Ekor individu yang dipaparkan dipendekkan dan praktikalnya tidak menonjol. Sukar untuk mengelirukan haiwan ini dengan spesies kucing lain. Menurut data luaran, ia serupa dengan lynx, dan ketiadaan ekor hanya menyentuh.
 2. Haiwan peliharaan dikurniakan telinga dengan bentuk yang betul, di mana terdapat sikat rambut di hujungnya. Terdapat juga masalah sampingan, yang, sekali lagi, membawa kucing ini lebih dekat ke lynx. Mempunyai keajaiban seperti itu di rumah adalah kebahagiaan sebenar.
 3. Kucing bersaiz besar, berat badannya boleh menjadi 9 kg. Walau bagaimanapun, rata-rata individu mempunyai berat sekitar 7 kg. Tubuh diturunkan dan berotot, rabung kuat. Haiwan itu adalah pemburu dan ahli keluarga yang ramah dalam satu botol.
 4. Pada mulanya, ahli keluarga dibesarkan di Amerika Syarikat. Kemudian mereka menjadi lebih popular, penternak mengambil kucing di Kanada dan negara-negara lain. Individu dicirikan oleh peningkatan jumlah jari, sehingga mereka disebut kucing dalam sarung tangan.

Bobtail Jepun

 1. Dalam luasnya Jepun, haiwan yang dipersembahkan sangat disayangi dan dihargai. Memelihara haiwan peliharaan seperti itu di rumah bermaksud menjamin masa depan dan kekayaan yang bahagia. Individu dianggap simbol keberuntungan dan kesejahteraan berterusan. Ada yang percaya bahawa mereka mengeluarkan kemarahan dan menjadikan seseorang itu baik hati.
 2. Oleh kategori berat badan wakil keluarga tidak boleh disebut besar. Berat berbeza dalam 3 kg. Kadang-kadang ia boleh menjadi 4 kg. Bahagian ekor dibengkokkan dalam format, kerana patah. Haiwan dibezakan dengan mata ekspresif dan moncong berbentuk bulat.
 3. Mantelnya tebal dan tahan lama, haiwan putih dengan bintik-bintik tambahan nada hitam atau kemerahan dijumpai oleh pigmentasi. Haiwan peliharaan belajar dengan cepat, jadi mereka sering mengingati perintah dan merasakan suasana pemiliknya.

Kimrik

Kimrik

 1. Wakil keluarga adalah haiwan yang dianggap sebagai Manx. Sebaliknya, itu adalah salinannya, hanya dengan lapisan bulu yang memanjang. Pakar berusaha membawa kimrika ke dalam kumpulan yang terpisah sehingga mereka menjadi baka yang lengkap, dan yang paling penting bebas.
 2. Pada orang dewasa, anak kucing dengan ekor mungkin muncul, dan aspek ini dianggap cukup normal. Haiwan pada masa dewasa beratnya sekitar 5 kg. Format badannya ketat, kucing itu sendiri besar. Badan itu kelihatan dipendekkan. Mata dicat dengan warna kecoklatan.

Bobtail Amerika

 1. Fakta yang menarik ialah gen keturunan ini mengandungi gen untuk kucing Manx, Ragdoll, ekor pendek dan orang Siam. Pada satu masa, pakar semasa penyeberangan mencapai apa yang mereka mahukan sejak sekian lama.
 2. Hasilnya, pada akhir 80-an, penternak membiakkan baka yang unik dengan nama yang sesuai. Haiwan yang dipersembahkan mempunyai penampilan yang sangat menarik. Kucing semacam itu mempunyai rambut panjang dan pendek. Dalam kes ini, jalur dan warna kemerahan khas selalu ada.

Mekong Bobtail

 1. Perlu diperhatikan bahawa ketika penternak berjaya membiakkan jenis yang unik, pada awalnya haiwan tersebut bahkan dilarang dieksport ke luar negara. Tidak lama kemudian semuanya berubah. Duta Besar England disajikan dengan beberapa anak kucing yang luar biasa dan luar biasa.
 2. Di dunia moden, baka yang baru diperkenalkan telah menerima standard yang diterima umum. Berat badan orang dewasa tidak melebihi 3 kg. Pada masa yang sama, penampilan kucing seperti itu benar-benar diraja. Haiwan mempunyai mata biru yang indah. Tubuh mempunyai bentuk yang sedikit memanjang.
 3. Bahkan cakar tipis individu seperti itu sesuai dengan penampilan mereka yang luar biasa dan bangsawan. Namun, penampilan yang menawan itu menipu. Haiwan yang dipersembahkan boleh menggantikan pemilik anjing. Kucing dapat menjaga rumah dan menunjukkan kelembutan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Bobtail Karelian

Bobtail Karelian

 1. Baka yang disajikan adalah unik dengan caranya sendiri. Keturunan haiwan tersebut dianggap sebagai kucing Norway liar. Antara lain, dunia menyaksikan individu yang dibincangkan pada tahun 1987. Selepas hanya 3 tahun, kucing mendapat pengiktirafan rasmi di seluruh dunia.
 2. Tidak kira bagaimana penternak mencuba, dan apa sahaja usaha mereka, kucing dianggap sangat jarang berlaku. Haiwan mempunyai keindahan yang luar biasa. Masalahnya ialah tidak semua penternak berusaha untuk memaparkan individu yang disajikan.
 3. Dari segi rupa dan saiz, kucing seperti itu tidak jauh berbeza dengan yang lain. Berat maksimum mereka boleh kira-kira 6 kg. Lebih-lebih lagi, haiwan berkembang secara fizikal. Mereka mempunyai stamina yang mengagumkan.
 4. Panjang ekor dan kucing yang disajikan hanya 12 cm. Ia kelihatan sangat mengagumkan dengan latar belakang bulu yang tebal dan cantik. Di samping itu, haiwan boleh berbangga dengan perangai yang lembut dan manis. Juga, individu tidak berusaha untuk menandakan wilayah tersebut.

Penjagaan

 1. Sebenarnya, tidak cukup hanya untuk mendapatkan haiwan yang luar biasa. Anda masih perlu dapat merawatnya dengan betul. Perkara utama adalah memberi perhatian yang cukup pada kot, cakar, telinga dan mata. Seekor kucing harus sentiasa bersih, sihat dan diberi makan dengan baik.
 2. Haiwan seperti itu mesti dimandikan dua kali sebulan dengan bantuan syampu pencuci khas. Sebagai peraturan, individu yang dipersembahkan jarang membantah prosedur air. Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, biasakan haiwan ini sejak awal.
 3. Sebilangan keturunan yang disajikan tidak keberatan membasahi bulu sekali lagi. Hanya melakukan ini sangat sukar kerana lapisan bawahnya tebal. Seminggu sekali, pastikan anda menyisir haiwan kesayangan anda.Anda harus segera mengajar anak kucing mengenai prosedur sedemikian.
 4. Beri perhatian khusus pada kucing terutamanya semasa mencabut. Sebulan sekali, pastikan memotong kuku anda. Jangan mengabaikan prosedur yang begitu penting. Kesihatan haiwan bergantung kepada ini. Suntikan haiwan kesayangan anda tepat pada masanya dan tunjukkan doktor haiwan anda secara berkala.

Perwatakan

Oleh kerana baka yang dikaji hampir tidak mempunyai ekor, mereka dapat mengembangkan otot yang lain. Mengenai sifat kucing, mereka dibezakan oleh kebaikan dan kasih sayang. Individu seperti itu akan menjadi teman baik bagi satu orang atau keluarga besar.

Kucing ekor pendek cukup suka bermain, jadi anda tidak akan bosan. Individu agak tidak peduli dengan haiwan lain di rumah, jadi anda boleh mendapatkan orang lain dengan selamat. Kucing juga mempunyai kecerdasan yang tinggi. Oleh itu, anda boleh melatih haiwan itu dengan tenang. Jangan ragu, kucing akan memahami anda dengan sempurna.

Video: bagaimana memilih kucing penyayang untuk anak?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Dmitry
Dmitry

Apa yang tidak digambarkan
Keturunan mana yang tidak disenaraikan
DI MANA BOBTAIL KURILIAN?
Mungkin ini tidak?
Kosmopolitanisme

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan