Gray Starling - penerangan, habitat, fakta menarik

Starling adalah burung dari urutan orang yang lewat, dapat menyanyi, mengejek dan memusnahkan serangga berbahaya dengan indah, yang mana ia disukai oleh manusia. Terdapat kira-kira selusin spesies burung ini yang tinggal di benua Eurasia, salah satunya adalah jelatang kelabu.

Jarum kelabu

Penerangan

Jalur kelabu tidak lebih besar daripada burung hitam, panjang 20-25 sentimeter. Di atas, ia mempunyai bulu berwarna coklat atau berasap, dada, nadhvost dan perut sedikit lebih terang - kelabu muda atau putih kotor. Penutup bulu di kepala sama ada putih sepenuhnya dengan sebilangan besar bintik hitam, atau hitam-coklat dengan bintik putih. Tetapi dalam kedua-dua kes, jambul bulu putih menonjol di pipi. Mata biasanya berwarna coklat. Paruhnya berwarna kuning dengan percikan oren, hujungnya gelap. Ekornya berwarna coklat, rata-rata panjang 6.5 sentimeter, kaki serupa warnanya dengan paruh - kuning dan oren. Betina sedikit berbeza warna - sedikit lebih ringan daripada lelaki. Suara jalak dari semua baka sama - bunyi dan bunyi yang tajam.

Habitat

Diagihkan di Jepun, Korea, sarang di China Timur Laut, Mongolia, terasa nyaman di seluruh wilayah Asia Timur. Di Rusia, ia berlaku terutamanya di wilayah timur - di selatan Transbaikalia dan Pribaikalye, di Primorye, di hujung selatan Kepulauan Kuril dan Semenanjung Sakhalin. Untuk tempat tinggal dan bersarang, ia lebih suka kawasan rata, tanpa taman - taman dan taman bandar, kebun kecil, hutan langka, padang rumput. Hutan dengan tumbuh-tumbuhan lebat dan lebat tidak menarik.

Gaya Hidup

Burung jantan kelabu adalah burung yang keluar, oleh itu, lebih memilih cara hidup yang berbondong-bondong, tinggal di koloni yang rapat, di mana jarang terdapat kurang dari 30 pasang individu. Menetap tidak jauh dari satu sama lain, berusaha menempati tempat-tempat yang mudah: di loteng bangunan lama, di lubang pohon, rumah burung. Pada waktu malam dapat mengumpulkan sebilangan besar burung - hingga beberapa ribu.

Mereka terbang dalam kawanan besar yang sama, berjaya melonjak secara serentak, membelok dan masuk ke darat - organisasi yang jelas dan ketat dirasakan.

Jelatang kelabu bukanlah jiran yang sangat baik: untuk kawasan yang menguntungkan di mana anda dapat bersarang dan hidup, dia akan bertarung dengan burung apa pun.

Musim Sejuk

Semua jalak kelabu, kecuali mereka yang tinggal di Jepun, pergi ke kawasan yang hangat untuk musim sejuk, mengatasi beberapa ribu kilometer - mereka terbang ke utara Afrika, ke kawasan yang panas di India dan sebagainya. Sebagai peraturan, penerbangan bermula dengan permulaan musim sejuk - dari bulan September hingga awal November. Pertumbuhan muda yang tidak mempunyai sarang terbang pada musim panas.

Pemakanan

Makanan belimbing kelabu
Dalam diet, jalak kelabu tidak membatasi diri - memakan makanan haiwan dan sayur-sayuran. Walaupun lebih suka, tentu saja, lebih banyak organisma hidup. Ia memakan sarang, memakan pelbagai jenis serangga: serangga, beruang, semut dan lain-lain. Ia juga mudah makan dan memakan larva mereka. Ia memburu udang karang, udang, katak, anak baru, kadal. Dari makanan vegetarian, makanannya meliputi ceri, buah beri dari pelbagai tanaman yang tumbuh di atas pokok dan buah-buahan yang tergeletak di atas tanah, biji-bijian dari bijirin liar dan tanaman, sayur-sayuran.

Pembiakan

Dari musim sejuk lelaki adalah yang pertama tiba dan mula bersusah payah mencari tempat tinggal. Selain rumah burung yang terletak khusus untuk anak jalak, burung ini suka menetap di loteng dan di bawah bumbung bangunan, di lubang di dinding, lubang. Setelah mengambil tempat untuk bersarang, menyebarkannya dari dalam dengan rerumputan rumput tahun lalu yang robek, juga dengan bulu mereka sendiri atau yang lain.

Telur diletakkan dua kali dalam satu musim - kali pertama pada akhir April atau awal Mei. Dari 2 hingga 10 telur warna biru diletakkan dan mereka diinkubasi selama kira-kira dua minggu - 12-14 hari. Kedua ibu bapa terlibat dalam pengeraman, walaupun lelaki itu sering pergi mencari makanan.

Anak ayam dilahirkan dalam keadaan telanjang, tidak bergantung pada diri sendiri, pada hari-hari pertama hanya lelaki yang terlibat dalam makan, terus menyeret makanan yang semakin banyak. Pada hari-hari pertama, makanan ringan dibawa, lebih keras (belalang, belalang, siput, dan lain-lain), lelaki itu menyeret kemudian - ketika brood membesar, dan ibu pada masa ini menghangatkan anak-anak dengan kehangatan. Selama ini, pengisian dalam keluarga yang hanya dapat dijumpai hanya dengan sisa-sisa cangkang yang jatuh di tanah - anak-anak ayam berkelakuan begitu senyap. Selepas 21-24 hari mereka membesar, berdiri di sayap dan memulakan hidup berdikari.

Menarik

Sturnus cineraceus

  1. Kehidupan jalak kelabu di alam semula jadi telah didokumentasikan dan disahkan - ia adalah sekitar 12 tahun, dan dalam kurungan mencapai 20 tahun.
  2. Starling adalah peniru yang hebat. Dan jalak kelabu tidak terkecuali. Biasanya mereka meniru bunyi ambien - nyanyian burung Rusia dan subtropika, menggonggong anjing, mengeong kucing, mengiakan sapi, berderit gerbang sumur dan gerbang pembukaan, gemuruh motor kereta yang menghampiri, dan sebagainya. Semakin bertahun-tahun penyanyi, semakin kaya repertoarnya.
  3. Walaupun jelatang memberi manfaat kepada seseorang dengan memusnahkan serangga perosak, bahaya dari burung ini juga cukup - jadi, setelah merasakan dan terbawa-bawa dengan menangkap mangsa, mereka dapat memusnahkan tanaman, kebun anggur, memakan biji-bijian dan buah beri. Sebagai contoh, orang Australia malah membuat perkhidmatan khas untuk pemburu jalak.
  4. Melakukan penerbangan, burung mengatasi sekitar 90 kilometer dalam satu hari, membuat 3-4 perhentian pada siang hari.
  5. Kawanan besar jalak yang terbentuk membuat kesan, tetapi sebilangan orang di Eropah menganggap ini sangat negatif. Contohnya, orang Rom berusaha untuk tidak meninggalkan rumah. Burung din dan twitter dapat didengar selama beberapa kilometer dan sering bertindih walaupun bunyi kenderaan dan kenderaan.
  6. Dijinakkan dengan sangat mudah. Untuk melakukan ini, cukup untuk memberi makan belimbing dari semasa ke semasa dan setelah beberapa saat, ia akan mulai duduk di tangan anda dan mengambil serpihan atau bug yang dicadangkan.
  7. Sekiranya seorang lelaki, setelah tiba dari musim sejuk, tidak dapat menemukan pasangan, maka sehingga musim bunga berikutnya dia tinggal sendirian.
Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan