Champignon lapangan - penerangan di mana ia tumbuh, ketoksikan kulat

Champignon terkenal dengan banyak gourmets. Cendawan sangat popular dan banyak digunakan dalam masakan. Kata champignon mempunyai akar Perancis dan secara harfiah diterjemahkan seperti cendawan. Dan, walaupun terdapat pesona dan kecanggihan Perancis yang berasal dari nama ini, champignon bukanlah makanan istimewa di meja kami. Selalunya cendawan ini boleh didapati di rak kedai dalam bentuk segar dan beku. Champignon yang boleh dimakan sangat popular di negara kita, mereka ditanam secara buatan di rumah hijau khas. Namun, tidak banyak orang yang tahu bahawa di alam terdapat banyak jenis champignon yang tumbuh di persekitaran semula jadi. Cendawan ladang juga termasuk dalam jenis cendawan ini, yang dapat dipelajari lebih lanjut dari artikel ini.

Champignon padang

Ciri-ciri champignon padang

Ini adalah wakil dari salah satu daripada 200 jenis cendawan agaric dari keluarga champignon. Ia dianggap sebagai salah satu cendawan terbesar seumpamanya. Champignon tergolong dalam cendawan yang boleh dimakan, oleh itu, pakar meletakkannya dalam kategori ketiga mengikut klasifikasi.

Di Rusia, cendawan ini dikenali dengan banyak nama. Pemetik cendawan tempatan sering menyebutnya trotoar atau cendawan domba. Jauh di luar sempadan Rusia, cendawan ini mempunyai nama lain yang tidak biasa. Orang Inggeris sering memanggil cendawan ladang "cendawan kuda." Faktanya ialah ia sering dijumpai di tanah yang disenyawakan dengan kotoran kuda di antara kandang kuda atau padang rumput kuda.

Field champignon mempunyai beberapa ciri khas yang membezakannya dengan jenis keluarga lain. Bergantung pada kematangan cendawan, topi champignon berturap boleh memiliki bentuk yang berbeza. Pada binatang muda, topi itu mempunyai bentuk lonceng atau berbentuk bulat dengan tepi terbalik, dan pada jamur matang topi rata terbentuk dengan tubercle yang menonjol. Tepi penutup champignon mempunyai struktur halus dan beralun. Diameternya boleh berkisar antara 7 hingga 15 cm. Warna kulit cendawan mempunyai tekstur krim atau putih. Warna cendawan berubah menjadi kekuningan atau kerang, jika anda menyentuh permukaannya. Struktur kulit cendawan adalah sutera dan halus, kadang-kadang permukaan ditutup dengan tekstur bersisik dan mempunyai warna coklat atau kuning. Pada haiwan muda, di bawah topi anda dapat melihat penutup yang dipadatkan yang menutupi pinggan. Dan dalam wakil keluarga cendawan yang matang, partikel dari seprei ini adalah krauvidny. Pada haiwan muda, piring ini mempunyai warna pucat dan merah jambu, tetapi untuk jamur yang lebih matang, ungu dan bahkan coklat mendominasi, yang akhirnya dapat menjadi hitam.

Pada haiwan muda, bahagian dalam cendawan mempunyai tekstur warna putih yang lebih padat. Namun, semakin tua cendawan, daging menjadi lebih lembut ketika disentuh, seiring dengan waktunya warnanya memperoleh warna kekuningan. Sekiranya anda merosakkan kepala cendawan, maka beberapa saat kemudian permukaannya akan menjadi kuning. Pulpa mempunyai aroma yang pelik, memberikan sedikit anise atau badam, rasanya manis.

Kaki champignon padang cukup halus dalam tekstur. Semakin tua cendawan, semakin banyak kakinya berubah. Matang mempunyai bentuk silinder, kadang kala mengembang di pangkal. Kaki Champignon boleh membentuk ketinggian hingga 10 cm dan lebar hingga 1.5 cm. Dalam cendawan matang, bahagian dalamnya menjadi kosong. Kaki cendawan mempunyai warna yang sama dengan topi. Cincin dua lapisan dengan tekstur bersisik di bahagian bawah permukaan terbentuk di bahagian atas. Kaki cukup mudah dipisahkan dari penutup cendawan.

Tumbuhan champignon ladang

Pelbagai cendawan champignon ini tergolong dalam organisme saprotrophs, oleh itu, biasanya tumbuh di tanah humus yang dibumbui dengan bahan organik. Champignon ladang biasanya suka tumbuh di kawasan berumput di mana tidak ada jiran - pokok. Dari sini muncul nama samaran - cendawan ladang. Sesungguhnya, tempat champignon padang yang paling digemari adalah tepi hutan tanpa pokok, kawasan lapang, kawasan taman, tepi jalan di sepanjang pinggir jalan hutan, padang rumput. Penggemar cendawan dapat menemukan cendawan ini bukan hanya di permukaan daratan yang rata, tetapi juga sering di lereng bukit, di mana tanaman pembakar, jelatang, marak. Hampir mustahil untuk menemukan champignon di bawah pokok, kadang-kadang habitatnya mungkin tanah di bawah pokok cemara. Biasanya cendawan ini menetap dalam satu kumpulan: mereka tumbuh di sebelah satu sama lain, membentuk separuh bulatan. Tetapi kadang-kadang mereka dapat ditemui sendiri, satu demi satu.

Tumbuhan champignon ladang

Pelbagai cendawan ini tersebar di seluruh Rusia dan bahkan di Caucasus. Selalunya ia dapat dijumpai di benua Eropah. Cendawan ini tumbuh di iklim utara yang sederhana. Pemetik cendawan yang berpengalaman tahu bahawa anda boleh mencari cendawan ladang dengan kedatangan musim bunga. Cendawan mula muncul dari tanah pada awal Mei dan hingga akhir November. Sudah tentu, semuanya bergantung pada keadaan iklim pertumbuhan mereka.

Champignon benar-benar dianggap sebagai hiasan sebenar dari mana-mana meja perayaan. Ia boleh disebut sebagai makanan istimewa seumpamanya, kerana sesuai dengan pelbagai jenis hidangan. Walau bagaimanapun, penting bagi pemetik cendawan yang tidak berpengalaman untuk mengingat bahawa champignon sangat mudah dikelirukan dengan beberapa saudara yang beracun.

Cendawan berganda yang boleh dimakan dan beracun

Field champignon mempunyai rakan sejenis yang boleh dimakan, dengan mudah membingungkannya kerana tidak berpengalaman. Contohnya, kurva champignon dapat ditemui jauh di dalam hutan, di mana hampir tidak ada cahaya matahari. Padang rumput Champignon biasanya tumbuh di rumput, dan saudaranya - champignon coppens lebih suka tinggal jauh dari kawasan terbuka. Field champignon mempunyai beberapa perbezaan ciri dari rakan sejawatnya. Dia memilih sendiri tempat lain untuk pertumbuhan, dan dia juga mempunyai ukuran yang lebih besar jika dibandingkan dengan jamur sesama.

Pada masa yang sama, pemetik cendawan yang tidak berpengalaman juga dapat dengan mudah ditemui di hutan perwakilan keluarga cendawan ini, yang, seperti dua tetes air, dapat menyerupai champignon ladang. Penampilan yang dimakan mempunyai beberapa persamaan dengan bangku pucat, yang sering disebut pemetik cendawan jamur. Bendalir pucat sangat beracun, oleh itu, perlu mengumpulkan cendawan di hutan dengan berhati-hati. Penting untuk diingat bahawa penampilan yang boleh dimakan berwarna merah jambu dengan warna piring, sementara grebe pucat berwarna putih. Terdapat juga dua cincin berwarna coklat dan halus pada kaki bangku dalam keadaan matang.

Video: bagaimana membezakan champignon cendawan dari bangku pucat

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan