Cendawan tidur - penerangan di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Cendawan tidur adalah sejenis kulat yang boleh dimakan dari keluarga polypore. Walaupun boleh dimakan, spesies ini kurang diketahui, begitu banyak pemetik cendawan, setelah melihatnya, hanya memotongnya. Nama lain bagi wakil spesies ini adalah sawlog bersisik.

Cendawan tidur

Lihat keterangan

Spesimen muda spesies mempunyai topi yang agak cembung, yang secara beransur-ansur mencair dengan pertumbuhan kulat, membentuk kemurungan berbentuk corong di bahagian dalam. Tepi penutupnya agak nipis. Diameter bahagian kulat ini tidak melebihi 100 mm. Warna berkisar dari putih kotor hingga coklat muda dengan sedikit kekuningan. Di permukaan yang kering, anda dapat dengan jelas melihat skala kecil warna coklat atau kecoklatan. Lebih dekat ke bahagian tengah adalah serpihan yang mempunyai ukuran lebih besar.

Badan lamolar juruterbang skuamosa dibezakan oleh piring dengan serasi yang agak besar, warnanya berbeza dari kuning kotor hingga coklat. Daging jenis putih ini pada spesimen muda padat dan elastik, mengeras apabila tumbuh. Bubur badan buah mempunyai aroma cendawan yang menyenangkan.

Kaki bentuk yang betul, sehelai, meruncing ke pangkal. Warna bahagian cendawan tidur berwarna putih kotor, permukaannya ditutup dengan sisik kemerahan kecil.

Tempat pertumbuhan

Cendawan berbuah puncak jatuh pada awal musim panas dan berlangsung hingga pertengahan musim luruh. Masa terbaik untuk menuai rumah piloth adalah skuad pertengahan musim panas.

Selalunya, cendawan jenis ini dapat dijumpai tumbuh di pokok tumbang dan mati, sebenarnya, wakil spesies ini memakan kayu yang reput. Selain kayu mati, tunggul dan pokok tumbang, kumpulan cendawan dapat tumbuh pada pelbagai produk kayu, tempat tidur dan tiang telegraf, sehingga menghancurkan strukturnya. Perhatikan bahawa untuk mengekalkan kehidupan operasi produk tersebut, yang terakhir disalut dengan antiseptik khas. Walaupun begitu, ini sama sekali tidak membahayakan rumah juruterbang, yang menyukai "impregnasi" ini, dan itulah sebabnya spesies ini mendapat namanya - jamur tidur.

Di mana lebih baik untuk dikumpulkan?

Walaupun spesies cendawan yang diperhatikan dapat dimakan, namun, hampir tidak ada orang yang ingin mencuba makanan lezat dengan cendawan tumbuh di kayu yang direndam dengan kreosot. Kami menarik perhatian kepada kenyataan bahawa cendawan yang tumbuh di tempat tidur boleh membahayakan kesihatan, kerana ia mengumpulkan sejumlah besar bahan berbahaya yang memberi kesan buruk kepada tubuh manusia.

Tempat mengumpul jamur tidur

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menuai rumah percubaan, dalam kes ini, cendawan ini lebih kerap dikumpulkan di hutan. Untuk pengumpulan, lebih baik memilih spesimen muda, penyediaannya melibatkan pengambilan dan pengawetan.

Ganda Racun

Cendawan tidur mempunyai ciri khas, jadi agak sukar untuk mengelirukannya dengan spesies lain, pada masa ini, maklumat mengenai rakan-rakan yang berbahaya dan beracun dari cendawan ini tidak tersedia.

Sifat berguna

Oleh kerana nilai pemakanannya, cendawan seperti skuamosa banyak digunakan dalam hidangan oriental. Selain khasiatnya, jamur tidur juga sangat berguna; apabila dikeringkan, ia mempunyai kesan antumumor yang baik dalam rawatan barah.Juga, penggunaan pilolistnik mendorong pembentukan bahan berguna, termasuk interferon, yang berkesan melawan banyak penyakit berjangkit.

Spesies yang berkaitan

  1. Squiggle goblet - cendawan ini tidak digunakan untuk memasak masakan, kerana ia adalah spesies yang tidak boleh dimakan. Topi itu berbentuk corong, berwarna putih kemerahan. Topi cendawan dewasa biasanya berwarna putih, kerana pudarnya. Permukaan kulit badan berbuah kering, ditutup dengan timbunan kecil, tepinya tidak rata. Buburnya cukup elastik, dengan aroma buah segar yang menyenangkan. Kaki cendawan bersaiz kecil, tetapi pada masa yang sama cukup tebal, hampir sepenuhnya ditutup dengan piring. Selalunya, spesies ini tumbuh di kayu reput yang rosak.
  2. Tiger carpellar - kulat tergolong dalam spesies yang boleh dimakan secara bersyarat. Tudung cendawan mempunyai bentuk yang tidak simetri, berbentuk corong. Permukaannya kering, padat dengan sisik coklat kecil. Kaki berwarna putih, gelap menghampiri pangkal. Pulpa berwarna putih, dengan pecahnya badan buah, ia segera berubah warna dan berubah menjadi merah. Musim berbuah adalah dari awal musim panas hingga pertengahan musim luruh. Selalunya, cendawan jenis ini terdapat di hutan konifer di antara kelompok kayu mati.

Video: jamur slep (Lentinus lepideus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan