Burung walet - penerangan, habitat, fakta menarik

Terdapat banyak burung walet yang biasa di kawasan iklim yang berbeza. Hari ini kita akan mempertimbangkan wakil naskhah dari suku berbulu, yang disebut hanya burung walet. Dengan nama anda dapat memahami bahawa burung-burung ini lebih suka tinggal di gaung, di batu dan tempat-tempat lain seumpamanya. Mereka sering dijumpai di Eropah bersarang di terowong berhampiran dengan sumber air. Sehingga kini, para pakar telah membuktikan bahawa burung-burung ini lebih suka tinggal di bangunan bersebelahan dengan manusia.

Menelan batu

Penerangan

 1. Burung bersaiz besar, tidak berwarna sangat terang. Mereka agak tidak menarik daripada motley dan menarik perhatian. Ekornya cukup lebar, tetapi dipendekkan. Di hujungnya terdapat sejenis garpu, yang dinyatakan dengan lemah.
 2. Bahagian atas badan dicat dengan warna coklat dengan percikan pasir. Bahagian bawahnya ringan, lebih dekat dengan fawn di bahagian perut dan berwarna kecoklatan di bahagian bawah ekor.
 3. Kepala dicat berwarna coklat, ekor naungan yang sama. Leher berwarna keperakan, pemutih. Di perut terdapat pigmen oker. Ciri khasnya ialah adanya bintik-bintik gelap di leher.
 4. Bulu di sayap bulat, lebar, dan panjangnya berbeza-beza. Kaki berwarna coklat muda, tidak ada bulu di atasnya. Paruhnya kuat, berpigmen berwarna hitam. Individu jantina lelaki dan wanita hampir sama, kecuali bahawa jantan sedikit lebih besar.
 5. Pertumbuhan muda sedikit berbeza dengan latar belakang generasi dewasa. Bahagian bawah badan berpigmen dengan nada cahaya oker, dada juga ringan bersama dengan leher. Di bawah ekor terdapat corak melintang.
 6. Pelbagai jenis burung walet ini berbeza dengan yang serupa dengan warna walet yang tidak berwarna. Ekornya lebar, ada bintik-bintik berbentuk bujur.
 7. Spesimen spesies yang dibincangkan cukup bermanuver, cepat, dan mudah terbang. Mulakan perburuan berhampiran kawasan berbatu. Tetapi jika tidak ada makanan, mereka boleh pergi sedikit dan terbang.
 8. Ketika seekor burung melihat mangsa, ia menggantung di udara di satu tempat, melebarkan sayapnya. Ia turun dan naik, lalu mengambil makanan. Sekarang pertimbangkan keseluruhan ciri. Berat 15-24 g., Dan panjang lambung adalah 15 cm. Dengan lebar sayap 33 cm.

Habitat

Habitat Rocky Swallow

 1. Burung walet yang disajikan terutama tinggal di kawasan pergunungan, yang terletak di selatan Eurasia. Tempat-tempat seperti itu terbentang dari pantai Atlantik Semenanjung Iberia ke bahagian timur laut China.
 2. Juga dianggap individu tinggal di Eropah. Tapak bersarang boleh sampai ke wilayah utara Perancis, Austria dan Jerman. Di samping itu, burung seperti itu terdapat di wilayah Greater Caucasus.
 3. Spesies yang dianggap utama mendiami pergunungan Kazakhstan selatan dan Asia Tengah. Sarang burung seperti ini paling kerap berlaku di Tuva dan Altai. Juga, sarang burung walet di wilayah selatan, barat dan tengah Mongolia.
 4. Individu yang kebanyakannya tinggal di bahagian selatan lebih suka menjalani gaya hidup yang tidak bergerak. Burung yang tinggal di wilayah Utara pergi musim sejuk ke Afrika, Iran tenggara, Semenanjung Arab dan India.

Gaya Hidup

 1. Di habitat kebiasaan, burung walet banyak mendiami gaung dari batuan hasil dan lereng gunung. Di tempat bersarang, individu yang dipertimbangkan tiba lebih awal daripada burung lain. Selalunya ini berlaku pada bulan April. Penyelesaian berlaku dalam kumpulan kecil atau berpasangan.
 2. Dalam keadaan apa pun, burung walet seperti itu tidak akan wujud. Burung cuba membina rumah di tempat yang hampir tidak dapat ditembus.Dalam kes ini, sarang selalu dilindungi oleh batu dan batu karang. Mereka juga boleh terletak di gua dan ceruk. Sarang itu sendiri serupa dengan tempat tinggal yang sama dengan rakan-rakan kampung.
 3. Hanya burung walet yang tidak menggunakan rambut, rumput dan batang haiwan semasa membina sarang. Oleh itu, kediaman sangat rapuh. Mereka tidak berkhidmat lebih lama dari satu musim. Burung walet melapisi bahagian bawah rumah dari daun tanaman bijirin, diikuti dengan bulu dan bulu.
 4. Pada satu masa, tidak lebih dari 5 telur dapat dijumpai di klac. Mereka mempunyai warna putih dengan banyak bintik-bintik gelap. Selepas 20 hari, haiwan muda dilahirkan. Sebulan kemudian, dia sudah berada di sayap.

Burung walit terutamanya memakan pelbagai serangga. Burung seperti itu mempunyai habitat yang cukup luas. Individu tersebar luas, oleh itu, tidak diancam kepupusan. Menelan ini dibezakan oleh kenyataan bahawa mereka menjalani gaya hidup yang tidak standard. Mereka tinggal sepanjang masa di kawasan berbatu.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan