Sonya-polchok - penerangan, habitat, gaya hidup

Ketika kegelapan turun, hutan terjerumus dalam kesunyian yang misterius dan sedikit tidak menyenangkan. Pada pandangan pertama, tidak ada yang dapat mematahkan idyll semasa. Kadang-kadang dalam diam seseorang dapat mendengar gemerisiknya daun kering atau celah-celah dahan di bawah cakar pemangsa liar, terbiasa hidup dalam kegelapan. Anda juga dapat mendengar burung hantu, mengeluarkan suara yang memilukan dan menakutkan. Pemangsa dan burung nokturnal bukan satu-satunya penghuni hutan malam. Sekiranya anda mendengar, anda boleh menentukan bunyi yang sangat pelik "ttsiiii-ttsiiiii-ttsii", yang pemiliknya adalah binatang kecil, yang dikenali sebagai resimen kecil. Anda dapat melihat makhluk berbulu dengan melihat pokok-pokok. Dia akan duduk di dahan dengan kepalanya diregangkan ke depan, dengan mulut yang lebar, untuk membuat latihan. Telinga diangkat dan mendekati satu sama lain untuk setiap tangisan.

Sonya Polchok

Bunyi frekuensi tinggi meliputi jarak yang baik dan dapat didengar lebih dari 30 meter dari rejimen. Lagu itu sendiri berdurasi tidak lebih dari sepuluh minit. Ini diikuti dengan keheningan, yang akan berlangsung lebih lama, sementara haiwan itu mendengar suara belukar dengan harapan wanita itu mendengarnya. Sekiranya yang terpilih ada di dekatnya, dia menjawabnya dengan siulannya, terdengar seperti panggilan.

Penerangan dan ciri haiwan

Haiwan itu tidak hanya memiliki nama seperti itu, kerana mimpi adalah asas hidupnya. Sekiranya anda mengambil tempoh tahunan, dalam keadaan tidur, rak akan menghabiskan masa sekitar 9 bulan. Pada bulan September, haiwan itu berhibernasi, dan bangun pada bulan Jun, ketika sedang panas.

Polchok adalah wakil sleepyheads terbesar. Panjang tubuhnya boleh mencapai 18 sentimeter, ekor - 10 cm, dan jisim haiwan - kira-kira 170 gram.

Ciri luaran:

 1. Pendek, bulat di atas telinga (tetikus), ditutup dengan bulu yang jarang.
 2. Garis rambut haiwan jarang, telapak kaki belakang terbuka.
 3. Di sekeliling mata, cincin yang gelap dan tidak kelihatan selalu dilihat.
 4. Vibrissa panjang (misai) yang tidak seimbang mencapai 6 sentimeter jelas kelihatan di wajah.
 5. Warna utama rambut tikus berwarna abu-abu berasap, tetapi mungkin termasuk unsur perak dan kekotoran coklat.
 6. Ekornya berwarna putih dengan percikan kecil kelabu.

Dengan penampilannya, tikus samar-samar menyerupai tupai, ini menjelaskan mengapa pada awalnya ia dikaitkan dengan kumpulan somniformes. Warna perut (berwarna putih dalam rejimen) dan ketiadaan sikat pada hujung telinga membantah persamaannya.

Sonya-polchok melambangkan pengasingan tikus dan merupakan binatang yang berharga. Dagingnya boleh dimakan, dan bulu bernilai tinggi di industri. Sehingga kini, haiwan itu disenaraikan dalam Buku Merah sebagai salah satu haiwan yang terancam punah. Setiap tahun jumlahnya berkurang dan ini memerlukan perlindungan manusia.

Persekitaran dan keadaan hidup

Rak tinggal di dataran, serta di hutan Eropah dan Kaukasia yang terletak di pergunungan. Spesies ini terdapat di mana-mana, meliputi wilayah dari Perancis hingga wilayah Volga dan bahkan Iran. Selain itu, haiwan itu dijumpai di Ukraine dan di Rusia tengah.

Tempat hidup haiwan yang paling baik adalah hutan dengan banyaknya pokok buah, kacang dan beech. Tanaman konifer tidak menarik untuk rejimen. Objek yang semakin penting, tidak diragukan lagi, adalah pokok berongga dan semak berry. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, haiwan itu siap tinggal di rumah burung atau berlubang, yang diciptakan oleh tangan manusia. Kerana bumbungnya, rumah seperti itu sering tidak menarik burung yang dijadikan tempat ia dibina. Tetapi tikus akan menghargai baik pulih dan jenis perumahan yang ditutup.Juga, haiwan itu dapat menetap di wilayah bangunan yang ditujukan untuk orang, mengambil tempat di bawah bumbung atau di loteng.

Rejimen adalah jiran yang tenang dan sering menukar tempat kediaman mereka kerana aktiviti malam. Mereka dengan senang hati membiarkan jenis mereka berkunjung dan tidak berusaha memperjuangkan hak harta benda. Tidak buruk berakar di dalam sel, dengan syarat pemakanan yang baik dan ruang yang mencukupi.

Haiwan itu bersih secara semula jadi. Sebaik sahaja dia berada di luar rumahnya, dia duduk di dahan dan menyusun mantelnya, serta mencuci dengan kaki depan. Setelah memandu marafet, tikus kembali ke sarang dan bersembunyi di dedaunan.

Untuk pembaikan rumah bukan hanya daun, tetapi juga lumut. Lelaki secara praktikal tidak melakukan pengemasan dan biasanya sangat malas. Tidak ada yang dapat dilihat di kandang mereka, kecuali sepasang daun, dilemparkan secara tidak sengaja. Pada asasnya, ketepatan dan kerja keras memang ada pada wanita.

Aktiviti kuat haiwan bermula pada waktu petang dan hilang pada waktu pagi, kerana mereka memerlukan tidur yang nyenyak. Sonia menghabiskan sebahagian besar masa di dahan pokok, hanya sesekali turun ke tanah. Setiap individu melompat dan dapat menjarakkan jarak hingga 10 meter dengan satu sentakan.

Hibernasi

Glis glis
Dengan bermulanya cuaca sejuk, haiwan itu berhibernasi selama 9 bulan yang panjang. Jenis tikus ini tidak boleh tidur sendiri, pada musim sejuk, sehingga 8 individu boleh dijumpai dalam satu sarang. Semasa tidur, semua proses penting haiwan menjadi perlahan.

Generasi yang lebih tua tertidur terakhir. Proses ini berlaku mengikut urutan menaik, orang dewasa dan kemudian orang tua tertidur di belakang haiwan muda. Resimen bangun lapar dan segera mula makan dengan kuat, yang sangat diperlukan dalam tempoh ini.

Ciri-ciri Kuasa

Rak adalah haiwan herbivor. Tetapi ada kes-kes yang jarang berlaku apabila anda dapat menangkap seekor tikus yang memakan telur burung, serangga atau burung itu sendiri. Makanan kegemaran untuk haiwan tersebut adalah makanan berkalori tinggi, seperti:

 • kacang
 • beri rosehip;
 • buah berangan;
 • biji ek;
 • kulit pokok.

Pada akhir musim panas, dengan menggunakan makanan seperti itu secara intensif, tikus mengumpul simpanan lemak, yang akan memberikannya nutrien selama hibernasi dan tidak akan membiarkannya membeku.

Sekiranya di kawasan itu terdapat ladang buah, mereka tidak akan malu dan berpesta di sana, membuat serbuan malam. Semakin hampir musim sejuk, semakin banyak masa haiwan itu menghabiskan masa di cerpelai. Rak memenuhi rumah dengan bekalan makanan dan memakannya dengan senang hati, tanpa pergi ke luar.

Haiwan lebih cenderung rakus daripada berjimat cermat. Mereka secara semula jadi rosak oleh kacang yang digigit dilemparkan ke tanah. Ini berlaku bukan kerana kelemahan alat rahang, sebaliknya, haiwan ini mampu menembusi kulit kacang yang kuat dan sangat mudah.

Pembiakan dan umur panjang

Pembiakan dan umur panjang
Tikus melahirkan setahun sekali. Ini berlaku antara bulan Julai dan akhir bulan Ogos. Menyanyikan lagu sebelum mengawan dianggap sebagai bahagian yang tidak terpisahkan dari ritual perkahwinan mereka. Kedua-dua wanita dan lelaki menyanyi, ini berlangsung sehingga mereka saling mendengar. Setelah yang terpilih membuat hubungan, haiwan-haiwan itu mulai mendekati kembali tanpa menghentikan latihan.

Tahap ritual seterusnya adalah kawin. Dalam kes ini, haiwan mula mengejar satu sama lain. Rush berakhir dan digantikan oleh tarian indah dua kekasih yang berpusing dengan lancar di tempatnya. Semasa tarian, pasangan itu menekan hidung masing-masing.

Peringkat akhir permainan kawin adalah kawin, hasilnya wanita membawa keturunan yang ditunggu-tunggu. Kehamilan Sonya berlangsung selama sebulan, pada akhir istilah bayi muncul dalam jumlah dari 2 hingga 6 keping.

Pembangunan keturunan

Pada masa neonatal, tikus tidak berdaya sepenuhnya; pada peringkat perkembangan ini, mereka benar-benar kurang penglihatan dan pendengaran.

Alat bantu pendengaran adalah yang pertama berfungsi, siap untuk persepsi frekuensi bunyi yang sudah ada pada hari ke-12 selepas kelahiran. Keupayaan untuk melihat datang setelah tiga minggu. Rezim yang baru lahir memberi makan susu ibu secara eksklusif, makanan yang dimakan oleh orang dewasa mula diberikan kepada bayi berusia dua minggu dan hanya dalam bentuk hancur.

Perkembangan sepenuhnya diet orang dewasa dan peralihannya berlaku pada minggu keempat selepas kelahiran. Setelah sebulan setengah, haiwan kecil menjadi sesak di sarang, mereka menyatakan keinginan untuk pergi ke luar dan secara bebas, tanpa meminta pertolongan saudara-mara dewasa, untuk mendapatkan makanan untuk diri mereka sendiri.

Haiwan memperoleh kemampuan untuk menghasilkan keturunan tidak lebih awal dari 11 bulan kehidupan.

Jangka hayat seekor tikus tidak lebih dari 4 tahun. Rejimen jangka panjang dijumpai secara eksklusif dalam kurungan.

Video: rumah asrama (Glis glis)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan