Magpie - penerangan, habitat, fakta menarik

Magpie tergolong dalam spesies burung yang paling biasa yang hidup di wilayah negara kita. Wakil keluarga Voronov ini dalam keadaan dewasa mencapai ukuran yang mengagumkan: panjang hingga 45 cm, dan berat - hingga 250 g atau lebih. Data luaran burung yang luar biasa ini juga tertarik, kerana bulu warna hitam dan putih yang kontras kelihatan sangat mengagumkan. Tetapi permainan warna pada bahagian tubuh yang paling menarik: bulu ekor memanjang memberikan warna kehijauan, dan nada biru tua mendominasi sayap. Selebihnya badan burung berwarna hitam sepenuhnya, hanya bahagian perut dan bahagian bawah dada yang dicat putih salji. Warna putih mempunyai jalur kecil di bahu.

Magpie

Habitat

Secara amnya, murai biasa suka tinggal dekat dengan tempat tinggal manusia. Oleh itu, sarang burung ini sering dijumpai di taman bandar, dataran, zon taman hutan, dan juga kebun yang diusahakan oleh manusia. Burung murai tidak suka hutan lebat dan jarang membuat kediaman di sana. Burung spesies ini terdapat di bahagian Eropah di benua, di Asia, di utara Afrika, dan juga di Amerika Utara. Harus diingat bahawa burung yang tinggal di timur bahagian Eurasia Rusia lebih kecil. Empat puluh orang biasa dibezakan dengan cara penerbangan yang istimewa - burung itu hanya memilih lintasan pergerakan langsung, dan setelah mendaratnya dengan bangga dan bahkan anggun bergerak di sepanjang tanah dengan menari.

Spesies Magpie

Wakil-wakil dari sejenis burung murai tinggal di kawasan yang berlainan. Berikut adalah senarai jenis keluarga magpie yang paling biasa:

 • Biru Siberia;
 • Himalaya hijau;
 • Biru Cina;
 • Biru Sepanyol
 • biru yang berwarna merah.

Pada prinsipnya, dengan nama spesies mudah difahami di mana ia lebih biasa. Tetapi ini tidak selalu menggambarkan realiti. Contohnya, murai ekor panjang suka menetap di hutan Asia Selatan.

Ciri Bersarang

Magpies lebih suka hidup berpasangan. Lebih-lebih lagi, burung ini dikhaskan untuk pasangan mereka sepanjang hidupnya. Mereka juga dibezakan dengan kemahiran membina rumah, iaitu sarang. Kedua-dua burung terlibat sama dalam proses pembinaan. Sarang pada murai mempunyai bentuk sfera, dan untuk pembinaannya mereka menggunakan dedaunan, ranting, tanah liat. Bahagian dalam sarang dilapisi rumput, jerami, serpihan bulu binatang lain. Perlu diperhatikan bahawa murai biasa menggambar rumahnya sesuai dengan semua undang-undang pembinaan: sarang semestinya memiliki pintu masuk yang terletak di sisi, strukturnya juga memiliki atap yang melindungi burung dari cuaca buruk.

Magpies bersarang dalam pasangan yang terpisah, dan juga di koloni kecil. Sebagai peraturan, mereka melengkapkan kediaman mereka pada ketinggian yang layak, dan ini dilakukan untuk tujuan keselamatan selama masa penetasan anak ayam. Biasanya, magpie betina bertelur 5-8 telur, yang mempunyai warna hijau kebiruan. Proses membuang anak ayam berlangsung 18-20 hari. Sepanjang tempoh ini, ibu berusia empat puluh tahun tidak meninggalkan sarang dan sangat berhati-hati menjaga keturunan masa depan. Secara umum, empat puluh mempunyai naluri yang sangat berkembang untuk menjadi ibu. Burung ini adalah ibu bapa burung yang paling peduli. Tetapi bapa masa depan keluarga murai juga tidak main-main: dia membekalkan kekasihnya dengan makanan dan melindungi sarangnya.

Selepas kelahiran anak ayam empat minggu lagi mendapat kekuatan di sarang. Hanya setelah tempoh ini tamat, ibu bapa dibenarkan untuk menguji penerbangan.Ibu bapa melindungi keturunan mereka, memberi makan anak ayam sehingga mereka dewasa sepenuhnya.

Anggota dewasa keluarga magpie menyampaikan makanan ke sarang. Burung murai tidak terlalu memilih makanan. Burung ini memakan:

 • siput;
 • Cacing
 • pelbagai kumbang;
 • anak ayam burung kecil (tits, finch).

Sekiranya asas makanan di habitatnya jarang, maka burung murai memutuskan untuk merosakkan sarang orang lain. Tetapi, apabila terdapat cukup makanan untuk anak ayam, burung-burung ini tidak melakukan rompakan.

Ciri watak magpie yang patut diberi perhatian

Burung murai, seperti burung gagak, pintar dan cerdas. Dan burung ini sangat ingin tahu, dia suka mengikuti dan memerhatikan. Burung murai selalu merenung tindakannya, dia dapat menilai keadaannya. Segala perubahan di sekitar segera memberi tahu burung itu, dan, dengan memperhatikan bahaya, ia segera mulai mengeluarkan suara menusuk. Ini adalah teriakan nyanyian murai yang memberi isyarat kepada saudara-mara mengenai pendekatan bahaya. Penting untuk ditegaskan di sini bahawa tangisan magpie juga mengingatkan haiwan dan burung lain. Oleh itu, magpie kadang-kadang dipanggil pengakap hutan. Mungkin, dari sinilah peribahasa terkenal menyampaikan berita, yang "membawa murai di ekor."

Ciri watak magpie yang patut diberi perhatian

Ngomong-ngomong, ekor murai juga melakukan fungsi khas: ketika duduk di atas dahan, ia berkedut. Tingkah laku yang serupa tidak diperhatikan pada wakil keluarga burung yang lain.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri yang disenaraikan untuk murai, ini adalah ciri:

 1. Aktiviti tinggi.
 2. Cinta akan perubahan habitat.
 3. Hati-hati meningkat, kerana itu dia mengelakkan hubungan rapat dengan seseorang.
 4. Rasa ingin tahu mendorongnya untuk melihat sarang orang lain.
 5. Keupayaan untuk membuat penerbangan jarak jauh, yang biasanya ditentukan oleh burung kerana keinginan untuk mencari makanan.

Terdapat pendapat bahawa murai mampu mencuri barang kemas dan barang berkilat. Sudah tentu, seekor burung dapat menyelinap sesuatu yang menarik baginya, tetapi dia akan melakukan tindakan seperti itu jika tidak ada yang mengancamnya. Dalam situasi lain, si murai tidak akan mempertaruhkan nyawanya sendiri demi perhiasan yang tidak dapat difahami.

Diet Magpie

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, murai biasa puas dengan bekalan makanan yang berdekatan. Ia terutamanya memakan serangga dan haiwan kecil. Menu burung yang biasa adalah:

 • katak
 • siput;
 • biawak;
 • belalang;
 • kumbang;
 • slug.

Suka empat puluh untuk menikmati makanan tumbuhan: biji, biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan kecil.

Empat puluh orang tidak akan menolak sekeping daging jika kemalangan seperti itu berlaku. Semasa tempoh bersarang, ketika ada keperluan untuk makanan yang lebih tinggi kalori, murai mencuri telur burung nyanyian kecil atau memakan anak ayamnya. Benar, magpie hanya mampu menyerang burung yang bersendirian, kerana, hidup dalam bungkus, burung dapat dengan serius mengusir pemangsa.

Burung murai itu tidak mengendahkan bangkai dan sisa makanan, selalunya ia diberi makan oleh pengumpan makanan. Ketika datang ke makanan, murai kadang-kadang menunjukkan kekotoran langsung, mencuri makanan secara langsung dari bawah hidung pemangsa hutan utama - beruang atau rubah.

Sehubungan itu, tingkah laku murai hitam yang tinggal di Afrika utara adalah menarik. Dalam mencari makanan, burung dari spesies ini bermigrasi secara beramai-ramai ke padang rumput, di mana mereka membuat "tempat letak kereta" sementara di belakang lembu. Lebih-lebih lagi, haiwan melihat tindakan burung seperti itu dengan tenang, kerana burung murai, seperti burung lain, membersihkan rambut mereka dari parasit dan perosak lain.

Musuh Magpies

Walaupun magpie biasa itu sendiri merupakan ancaman kepada banyak wakil fauna, ia juga mempunyai musuh. Dalam senarai ini:

Pica pica

 • burung hantu helang;
 • helang;
 • layang-layang;
 • helang;
 • helang;
 • elang;
 • burung hantu
 • kucing liar;
 • marten.

Burung murai yang tinggal di kawasan tropika selalu diserang oleh ular.Benar, berkat kecerdikan burung ini, mereka sering berjaya menghindari bahaya.

Fakta menarik mengenai kehidupan empat puluh

Penyebutan magpie terdapat dalam warisan budaya dari pelbagai bangsa. Oleh itu, orang India di Amerika Utara percaya bahawa burung itu dikaitkan dengan semangat hutan. Penduduk di bahagian timur Asia selalu memperlakukan murai dengan rasa hormat dan rasa hormat. Mereka telah berabad-abad percaya bahawa burung ini membawa kebahagiaan. Di Eropah, sebaliknya, sikap terhadap murai adalah negatif, terutama di kalangan petani. Ini disebabkan oleh fakta bahawa burung-burung ini selalu menyerang kebun dan ladang.

Tetapi di Taiwan, magpie biru tebal adalah simbol. Sayangnya, hari ini spesies unik ini hampir pupus kerana pemusnahan habitat semula jadi burung. Oleh itu, langkah-langkah diambil untuk memulihkan populasi penduduk yang jarang berlaku ini.

Hasil penyelidikan ilmiah oleh pakar burung adalah menarik. Mereka membuktikan bahawa murai itu mampu melakukan ritual sosial yang kompleks, yang mengesahkan kecerdasan burung yang tinggi. Seekor magpie bahkan dapat mengenali pantulannya sendiri di cermin dan meluahkan emosi.

Terdapat satu lagi ciri positif burung yang gelisah ini - kemampuan untuk menyembuhkan. Dengan membersihkan kulit binatang peliharaan dan ternakan dari pelbagai parasit dan serangga, murai menyelamatkannya dari banyak penyakit.

Video: magpie (Pica pica)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan