Tomato Apollon - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Apollo adalah hibrida yang tinggi dari pematangan awal, mempunyai daya tahan yang kompleks terhadap penyakit dan keadaan iklim yang buruk. Tumbuhannya tinggi, hingga 1,5 m. Buahnya memanjang, lebat, dengan hidung. 9-12 tomato merah seberat 90-110 gr masak di tangan. Tomato mula tumbuh pada awal musim bunga, menanam anak benih dalam bentuk kecil, setelah dua bulan mereka mengeras. Dan pada awal musim panas mereka ditanam di rumah hijau atau tanah terbuka.

Tomato Apollo

Ciri-ciri Apollo Hybrid

Hibrid ini tahan terhadap selaran matahari, reput apikal dan retak, yang dicirikan oleh buah yang berpanjangan. Tumbuhannya tinggi, semak setinggi lebih dari 1,5 m. Tomato Apollo memerlukan pembentukan, penghapusan anak tangga, mengikat. Belukar terbentuk dalam satu, lebih jarang dalam dua batang.

 1. Tomato untuk kegunaan sejagat. 6-8 berus penuh terbentuk di semak.
 2. Buah-buahan sangat mudah dibawa, sesuai untuk pengawetan, pengetinan.
 3. Hibrida akan memberikan tanaman yang stabil dalam semua keadaan cuaca.

Buah yang belum masak mempunyai bintik hijau yang hilang ketika masak. Buah masak dengan warna merah terang, dengan pulpa yang lebat.

Cara menyediakan benih untuk penanaman

Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil panen yang baik, anda perlu menyediakan benih sebelum menyemai. Biji tomat boleh mengalami pemanasan jangka pendek, suhu tidak boleh melebihi 55 darjah. Panaskan biji selama 2-3 jam.

Benih dirawat dengan larutan biostimulan sehingga tanaman muda tidak mudah diserang penyakit. Anda memerlukan mangan (cair 1 g per satu gelas air) dan rendam biji di dalamnya, untuk kemudahan mereka boleh dimasukkan ke dalam beg kain.

Benih perlu dipadamkan. Selama 2 hari, mereka mesti disimpan di dalam peti sejuk pada suhu kira-kira +1 dan disembur secara berkala dengan air.

Menanam benih yang siap di dalam sel atau cawan perlu pada pertengahan Februari. Semasa menanam benih, tinggalkan jarak 2 cm di antara tanaman.Biji yang ditanam mesti disimpan dalam suhu 20-22 darjah. Agar benih bercambah lebih cepat, disarankan untuk menutupnya dengan filem.

Penjagaan Anak Benih

Walaupun anak benih tumbuh berdekatan dalam satu periuk, tidak perlu memberi makan tanah.

Penjagaan benih tomato Apollo

 1. Pot mesti dihidupkan setiap hari ke arah yang berbeza dengan cahaya matahari. Suhu tidak boleh turun di bawah 16 darjah. Air mengikut keperluan. Apabila 2-3 daun muncul di anak benih, anda perlu membuat pilihan pertama.
 2. Pot untuk memetik harus berukuran 8x8 cm, di dalamnya anda perlu menanam tanaman satu demi satu. Semasa mengambil, kecambah lemah dibuang.
 3. Selepas menyelam, anak benih perlu ditanam pada suhu 16 darjah pada waktu malam dan 20-22 darjah pada waktu siang.
 4. Menyiram anak benih tidak lebih dari 1 kali seminggu. Selepas 2 minggu anda boleh memberi makan tomato Apollo. Penyelesaian makanan: 1 sudu besar. satu sudu nitrophoska setiap 10 liter air.
 5. Selepas 3-4 minggu, perlu menanam tanaman muda ke dalam pasu 12x12 cm. Ia perlu diberi makan 2 minggu selepas pengambilan kedua. Penyelesaian untuk pemakaian top kedua: 1 sudu besar. sudu superfosfat dan natrium sulfat setiap 10 liter. air. Selepas 2 minggu, satu lagi pakaian perlu dilakukan.

Sebelum menanam anak benih, perlu memerahnya. Pada suhu sekurang-kurangnya 12 darjah, tomato dibawa keluar ke jalan. Anak benih yang siap harus mempunyai 10-12 daun dan beberapa perbungaan, tingginya sekitar 20-30 cm.

Untuk penyediaan campuran tanah dan kawalan perosak, anda boleh menggunakan jarum. Pada bulan Januari - Februari, pilih setengah baldi ranting, potong halus dan campurkan dengan jumlah tanah kebun yang sama.Menjelang bulan Mac, apabila tiba masanya untuk menanam benih tomato untuk anak benih, campuran hitam longgar terbentuk di dalam baldi. Pada campuran tanah ini, anak benih diperoleh dengan sistem akar yang berkembang dengan baik; ia mempunyai hijau tua, hijau yang kuat. Sudah tentu, dalam proses ini, penting untuk memberi cahaya kepada anak benih.

Mendarat

Penanaman Tomato Apollo
Di tanah terbuka, anak benih ditransplantasikan pada akhir bulan Mei. Pada hari-hari pertama selepas menanam, anda boleh menggunakan filem untuk menjadikan anak benih lebih mudah disesuaikan.

 1. Sebelum menanam, buat lubang 30 hingga 30 cm, pupuk dan tumpahkan dengan air. Keluarkan anak benih yang sudah siap dengan teliti dari bekas dan tanam di telaga, cuba jangan merosakkan tanaman, ia sangat lembut.
 2. Walaupun tomato akan berakar, awasi tanah dengan teliti. Ia mesti longgar di sekitar kilang.
 3. Menyiram tanaman dengan pertumbuhannya meningkat, jika selama berbunga diperlukan 20-35 liter air per 1 sq.m, maka selama pembentukan buah yang banyak, perlu meningkatkan jumlah air menjadi 70-80 liter per 1 sq.m.
 4. Di tanah yang padat, pasir dapat ditambahkan ke telaga untuk meningkatkan pengudaraan. Semasa musim tumbuh, tanaman diberi makan superfosfat dan humus, dirawat dengan persiapan kompleks dari perosak.

Budaya ini tidak mengambil banyak ruang di rumah hijau ketika ia tumbuh dewasa. Pucuk baru sentiasa terbentuk di tangan. Buah-buahan segar di ladang terbuka dituai hingga September. Tomato Apollo tidak bersahaja dan sangat produktif.

Video: 10 kesilapan ketika menanam tomato

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan