Tomato Harlequin F1 - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Harlequin F1 - kacukan superharvest penentu karpal. Tumbuhan ini setinggi 150 cm. Buahnya bulat, satu dimensi, berwarna merah terang, dengan dinding tebal dan sebilangan kecil biji, seberat 200-250 g. Pulpa tomat mengandungi bahan berharga bagi tubuh manusia: dari 0,5 hingga 3% gula, 1,3 - 2.2% asid organik, 0.3% pektin, mineral, vitamin. Daunnya kecil, berwarna hijau gelap. Batang terbentuk dalam 1-2 batang.

Tomato Harlequin F1

Mempunyai hibrid Harlequin F1

Standard Harlequin penjagaan hibrid, tanpa rahsia dan muslihat: menyemai, menanam anak benih, merumput, berpakaian top. Dalam cuaca hujan, rawatan pencegahan alternatif dengan ubat antikulat Tattu dan Ridomil Gold disyorkan. Rawatan dengan racun kulat dilakukan sebelum berbuah.

  1. Nilai gred: toleransi terhadap penyakit selaran matahari dan kulat, berbuah berpanjangan.
  2. Pelbagai kegunaan sejagat. Belukar membentuk hingga enam berus penuh.
  3. Sesuai untuk pengasinan dan pengetinan. Dari satu belukar mengumpulkan hingga 10 kg buah-buahan berkualiti tinggi.
  4. Tomato Harlequin F1 diangkut dengan sempurna.
  5. Hibrida akan memberikan tanaman yang stabil dalam semua keadaan cuaca. Belukar tidak berukuran kecil, tidak memerlukan ikatan.

Pematangan hibrid Harlequin tidak bergelombang. Tumbuhan ini tergolong dalam tanaman fotofilik, termofilik dan hygrophilous, tidak bersahaja dengan komposisi tanah. Hibrida akan berkembang dengan baik di tanah chernozems, berpasir, tanah liat. Tingkah laku tanaman ini meluaskan lingkaran kekasihnya.

Petua Berkembang

Untuk berbuah berterusan, tomato memerlukan pembajaan, jika tidak, ia akan membuahkan hasil tidak kuat. Pembajaan dengan baja kompleks dilakukan dari bulan Mei hingga Ogos - setiap 20 hari sekali, selebihnya masa tanaman sangat menyukai bahan organik. Anda boleh memberi makan semak dengan humus atau humus.

Penanaman benih tomat yang terlalu tebal sering menyebabkan fakta bahawa tanaman tidak dapat sepenuhnya mendapat nutrien, kelembapan, cahaya matahari yang diperlukan. Hasil pelanggaran pola penanaman seperti ini adalah hasil yang rendah. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, pastikan anda mengeluarkan anak tangga tambahan, terutama pada tingkat bawah. Ini akan membolehkan nutrien bergerak lebih aktif ke bahagian atas tanaman, yang sangat diperlukan pada peringkat berbunga dan berbuah.

Semasa menyiram, cubalah mengarahkan aliran air sehingga jatuh tepat di bawah akar. Tidak boleh disemburkan daun dengan air.

Untuk mendapatkan anak benih, benih ditanam pada separuh kedua bulan Mac (pada awal April) dalam bekas khas, dibasahi dan ditutup dengan filem.

Untuk membasmi kuman biji dan mendapatkan tunas cepat yang baik, rendam biji tomato selama 15-20 minit dalam larutan kalium permanganat merah jambu. Apabila pucuk pertama muncul, filem itu dikeluarkan. Anak benih ditanam di tempat yang tetap mengikut skema 50 × 40 cm.

Cara mendapatkan pengeluaran awal

Untuk mendapatkan pengeluaran awal, benih tomato Harlequin F1 ditanam di ambang jendela, menyemai benih pada awal Februari. Semasa mendarat di tanah, alur dibuat dengan ceruk sekitar 7-10 cm (alur) dan anak benih ditanam.

Di sempadan rabung, tiang kayu setinggi 50 cm digerakkan ke tanah.Sebuah lath kayu dipaku pada tiang hingga sepanjang rabung atau dawai (benang) ditarik.

Sebuah filem plastik atau agril dilemparkan ke atas struktur yang dihasilkan, yang ditekan dari bawah dengan papan. Tempat perlindungan terowong menghilangkan kerosakan pada tanaman muda dari fros. Anak benih mula ditanam di tempat perlindungan mulai 1 April (bergantung kepada keadaan cuaca).

Tugas musim semi dan kebimbangan musim panas akan memudar apabila tiba masanya untuk menuai buah-buahan yang dijemur, berair dan harum.

Video: 10 kesilapan ketika menanam tomato

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan