Ahli herba - penerangan, habitat, fakta menarik

Semasa hujan, sungai meluap, kemudian kembali ke saluran, tetapi takungan besar yang besar tetap ada. Selalunya di dekat mereka anda dapat bertemu dengan tukang pasir, dengan teliti berdiri di satu kaki dan menyembunyikan paruh merah besar di bawah sayap. Ini adalah berehat jamu. Burung apa ini?

Ahli herba

Penampilan

Pada pandangan pertama, segera terbukti bahawa burung itu mempunyai hubungan yang cukup besar dengan snipe. Seorang pakar herba dewasa berukuran sariawan kecil, panjangnya sekitar 30 sentimeter dan berat 170-180 gram. Lebar sayap - 65-67 sentimeter.

Garis yang mudah dikenali burung ini adalah warna merah, kadang-kadang oren pada paruh dan kakinya. Paruhnya tidak berwarna - hujungnya berwarna hitam. Tubuh ditutup dengan coklat hitam, lebih gelap di bahagian belakang, berubah menjadi bulu ringan di perut dengan bintik hitam dan kelabu. Jalur warna putih berjalan di sepanjang tepi sayap, di mana rumput terbang mudah dikenali - ini adalah sejenis penunjuk dan tanda khas.

Habitat

Ahli herba suka tinggal di dekat kawasan paya atau di tanah lembap, di pinggir laut, perairan yang besar dan kecil dan lain-lain, adalah wajar terdapat tumbuh-tumbuhan sebanyak mungkin. Tinggal di utara benua Afrika, di rantau Asia Selatan, menduduki seluruh benua Eurasia. Ia tinggal di Iceland, di kepulauan Great Britain, di Primorye, Tibet. Banyak - lebih dari 1000 pasang - sarang di Itali dan Laut Mediterranean, di mana mereka tinggal sepanjang tahun, tidak terbang ke pangsapuri musim sejuk.

Di Rusia, ia dijumpai dalam jumlah besar di selatan dan barat Siberia, kadang-kadang sampai ke wilayah taiga utara. Ramai pakar herba tinggal di Transbaikalia. Burung ini tergolong dalam burung yang berhijrah, ia akan berlindung pada musim sejuk di kawasan yang lebih panas - di Afrika selatan, Semenanjung Arab, di negara-negara hangat di Asia Selatan, di Indonesia, India, Pakistan, dan bahkan sampai ke Australia yang jauh.

Pembiakan

Ahli-ahli herba terbang pulang dari tempat musim sejuk mereka pada akhir Mac - awal April, kadang-kadang dalam bungkusan, kadang-kadang dalam kumpulan kecil atau secara tunggal. Jantan adalah yang pertama tiba di tanah asal mereka dan mula menunggu wanita. Setelah menunggu, mereka mula berpusu-pusu, terbang di sekitar betina dan bersiul dengan merdu dan cantik. Nyanyian yang indah ini adalah ciri lain dari jamu, yang menjadikannya mudah dikenali.

Setelah membentuk sepasang, kawanan burung, mula membina sarang. Untuk bersarang, pilih kawasan berumput, buat lubang kecil di tanah dan tutup dengan tandan rumput tahun lalu yang terletak berdekatan dengan daun kering atau lumut. Sebilangan individu tidak membuat sampah - telur bertelur langsung di tanah. Dalam klac dari 1 hingga 5 oker berbentuk pir, kadang-kadang telur kehijauan. Kedua ibu bapa menetas, menjaga batu dengan berhati-hati dan mengusir tetamu yang tidak diundang. Ini menjadi kenyataan bahawa kadang-kadang anda harus bertengkar dengan mereka yang ingin mencuri anak masa depan - burung gagak, murai.

Si betina meninggalkan sarang sejurus sebelum kelahiran keturunan, jantan itu terus menerus menetas sendiri. Setelah 25-27 hari, anak ayam muncul, yang dibesarkan oleh seorang ayah selama sekitar satu bulan, setelah 25-27 hari, pai muda mulai terbang. Anak ayam menjadi dewasa secara seksual hanya pada tahun kedua kehidupan.

Pemakanan

Pemakanan Ahli Herba
Ahli herba kebanyakannya karnivor, memakan air dan serangga darat. Di darat, ia menangkap capung, rama-rama, larva pemetik dan pecah, memburu belalang dan mantra berdoa, makan di cacing. Ia mengeluarkan siput, moluska, udang karang dan berudu di dalam air. Dengan kaki yang panjang, dia berjalan di atas air dan dengan bantuan paruh memanjang mengumpulkan mangsa dari bawah. Makanan sayur juga tidak malu, dengan senang menggigit biji dari ramuan.

Menarik

Oleh kerana warna merah terang pada kaki, jamu itu mempunyai nama lain - lipan.

Secara luaran, lelaki tidak dapat dibezakan dari wanita; mereka sangat serupa dari segi ukuran dan penampilan.

Spesies waders ini terbang untuk musim sejuk sangat awal - pada pertengahan atau akhir bulan Ogos, beberapa individu mula bersiap untuk penerbangan jarak jauh seawal pertengahan musim panas - sudah pada bulan Julai. Hanya pesakit yang paling banyak menangguhkan perjalanan sehingga permulaan bulan Julai - mungkin ada sebab yang serius untuk ini.

Pada siang hari, burung terbang jauh - lebih dari seribu kilometer. Panjang penerbangan yang paling lama dicatatkan ialah 1320 kilometer.

Jangka hayat jamu adalah cukup besar - 17-18 tahun.

Burung ini bersarang dari tahun ke tahun di tempat yang sama dan biasa, yang sangat berhati-hati menutupi sarang dari mata terbiar. Ia sampai pada titik bahawa ibu itu sendiri menyamar, bersembunyi di balik tandan rumput, dia belajar tentang bahaya hanya dengan isyarat yang diberikan oleh suaminya.

Ngomong-ngomong, untuk melihat bahaya dengan mudah, para penumpang menetap di dekat burung camar dan terns - mereka memberitahu apabila mereka menemui tetamu yang tidak diundang atau pemangsa berbahaya.

Video: Ahli Herba (Tringa totanus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan