Truffle hitam - penerangan di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Truffle hitam dihargai walaupun oleh gourmet paling canggih dari seluruh dunia, badan buah dianggap marsupial. Dalam artikel hari ini, kami akan mempertimbangkan semua perkara yang mempengaruhi ciri dan data luarannya, spesifik pertumbuhan dan aspek penting lain. Truffle bermaksud makanan istimewa, harganya ialah 1 kg. boleh mencecah hingga seribu dolar. Maklumat di bawah akan membantu anda membuat pendapat anda sendiri mengenai ubi-ubi ini, yang hanya tumbuh di kawasan tertentu dan memerlukan keadaan khas.

Truffle hitam

Penerangan

 1. Truffle hitam bermaksud cendawan Perancis atau Pogor, nama-nama ini juga merupakan ciri khas dari varieti ini. Spesimen buah dikaitkan dengan keluarga truffle dan genus marsupials, di mana terdapat lebih dari tiga puluh jenis. Nama cendawan ini diterima dari wilayah Perancis, Perigord.
 2. Seperti yang telah anda fahami, cendawan adalah jenis yang boleh dimakan. Rasanya sangat enak, sehingga mendapat peminat di seluruh dunia dan menaklukkan bahkan gourmets yang paling manja. Pertumbuhan dilakukan di dalam tanah, tidak ditunjukkan di atas permukaan bumi. Sekiranya kita membandingkan strukturnya dengan cendawan lain yang tidak asing lagi bagi manusia, maka agak tidak biasa. Pada mulanya, kejadian ini dikelirukan dengan umbi tanah sederhana.
 3. Badan berbuah adalah ciri marsupial dan apichesia lichen. Formatnya berbentuk bulat atau tidak teratur. Diameter umbi boleh mencapai 9 cm, berwarna merah-coklat atau hitam tepu, seperti arang batu. Apabila ditekan, badan buah berubah warnanya menjadi merah berkarat. Bahagian atasnya ditutup dengan ketuat-penyimpangan, yang mempunyai 6 muka.
 4. Bahagian lembut dipadatkan dan keras, pada haiwan muda ia dicat dengan nada yang ringan. Ia berwarna merah jambu coklat atau kelabu. Sepanjang kitaran hidup, ia berpigmen berwarna hitam-ungu atau gelap. Sekiranya badan berbuah ini dipotong, maka pada bahagian lembutnya mudah diperhatikan corak putih-merah. Mereka dapat dilihat pada kulat tua. Merasakan daging itu pahit, tetapi tidak menangkis. Baunya kaya dan menyenangkan.

Varieti serupa

Badan berbuah hitam dianggap klasik. Tetapi masih ada beberapa jenis yang, mengikut ciri-ciri tertentu, bertepatan dengan wakil keluarga kami.

 1. Himalaya Hitam. Salinan boleh mencapai jisim 50 g. Rasa agak serupa dengan kacang. Oleh kerana ukurannya kecil, agak sukar untuk mencari badan berbuah ini.
 2. Hitam musim panas Rusia. Cukup besar, diameternya boleh tumbuh hingga 12 cm. Berat badan badan berbuah hingga 0,45 kg. Sepanjang kitaran hidup, bahagian lembut buah berubah warna. Pada mulanya, ia berwarna putih, tetapi kemudian memperoleh nada kelabu-coklat. Rasanya menyerupai kacang. Ia tumbuh di Kaukasus, di Crimea, di Rusia di bahagian Eropah. Lebih suka tumbuh di bawah kayu oak atau pain. Buah bermula pada awal musim panas, ia berlangsung hingga pertengahan musim luruh.
 3. Burgundy hitam. Badan buahnya berbentuk bulat, yang beratnya bertambah hingga 0.3 kg. Panjangnya 8-9 cm. Bahagian lembut dicat dengan warna kuning air, dan strukturnya adalah marmar. Baunya jelas mencatatkan biji koko.
 4. Musim sejuk hitam. Dari namanya dapat disimpulkan bahawa varieti ini lebih suka berbuah pada musim sejuk. Yaitu, dari bulan terakhir musim luruh hingga akhir musim sejuk. Buah-buahan berbentuk bulat, diameternya mencapai 7-20 cm. Beratnya tumbuh hingga 120 g. Di permukaan, pertumbuhan ciri diperhatikan, badan buah itu sendiri berubah menjadi ungu.Baunya kasturi, tumbuh di mana terdapat linden atau hazel. Anda boleh temui di Switzerland, Itali dan Ukraine.

Pembahagian

Truffle hitam merebak

 1. Kepelbagaian keluarga cendawan ini dianggap halus dari segi syarat yang diperlukan untuk pertumbuhan penuh. Spesimen ini hidup dalam larch, membentuk persekutuan yang kuat dengan beberapa pokok. Antaranya ialah oak, hazel.
 2. Truffle tidak boleh disebut jamur parasit. Oleh kerana mereka bekerja rapat dengan pokok-pokok tertentu, yang terakhir menerima nutrien dan air yang diperlukan dari tanah. Cendawan juga tidak merampas diri mereka sendiri, tetapi juga tidak membahayakan orang lain. Mereka melindungi pokok dari pelbagai penyakit.
 3. Rumpai tidak tumbuh di kawasan tumbuh dari pelbagai badan berbuah yang sedang dibincangkan. Ini semua mengenai kemampuan jamur untuk memusnahkan tumbuh-tumbuhan lain, kecuali pohon yang dengannya simbiosis dibina. Tempat-tempat seperti itu disebut tidak lebih dari lingkaran ahli sihir.
 4. Sedangkan untuk kedalaman badan berbuah yang dipertimbangkan, dapat mencapai hingga setengah meter. Oleh kerana ciri cendawan ini, pencarian mereka jauh lebih rumit bagi manusia. Di samping itu, disebabkan oleh proses pertumbuhan yang spesifik, spesimennya berharga tinggi.
 5. Truffle yang disajikan lebih suka tanah yang tidak terlalu tepu dengan enzim nutrien. Di samping itu, ia mesti berkapur. Sekiranya anda ingin mencuba hidangan dengan cendawan seperti itu, lebih baik pergi ke Eropah. Dalam kes ini, anda akan merasakan makanan asli.
 6. Namun, di sebalik semua ini, badan berbuah tersebut tumbuh di negara selain Perancis. Badan berbuah meluas di Itali, Sepanyol dan di barat daya Perancis. Selain itu, di China, para pakar telah belajar menanam cendawan secara buatan.
 7. Masa yang sesuai untuk mengumpulkan data spesimen dianggap sebagai akhir musim luruh dan sebelum awal musim bunga. Pemetik cendawan yang berpengalaman sering mencari truffle pada bulan-bulan pertama selepas Tahun Baru. Pada masa ini, musim berbuah truffle berada di puncaknya.

Memproses

Pemprosesan Truffle Hitam

 1. Tubuh buah yang dianggap sangat popular di seluruh dunia. Truffle hitam menjadi terkenal bukan hanya kerana harganya yang tinggi, tetapi juga kerana rasa yang tidak dapat ditandingi yang tidak seperti apa-apa. Cendawan telah benar-benar memenangi hati banyak orang.
 2. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua orang memahami kelazatan nota rasa, setelah pertama kali merasakan badan yang berbuah seperti itu. Oleh itu, gourmets sebenar selalu dinasihatkan untuk mencuba makanan ringan sekurang-kurangnya dua kali. Hanya dengan itu seseorang dapat menilai betapa baiknya truffle itu.
 3. Rasa seperti ini hampir tidak dapat dibandingkan dengan apa-apa. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai aroma indahnya. Semasa menikmati cendawan, anda dapat merasakan nota hutan di mana ia tumbuh. Gema alkohol dan coklat juga dirasakan.
 4. Dalam dunia kuliner, koki profesional menyediakan banyak hidangan yang dapat melengkapkan hidangan. Selalunya, dalam bentuk mentah, badan buah bertindak sebagai perasa. Sebagai tambahan kepada ini, spesimen sering menjalani rawatan haba.
 5. Rasa dan aroma kualiti cendawan sangat baik dengan hidangan pasta, nasi dan telur. Perlu diingat bahawa setelah mengumpulkan truffle dapat mengekalkan penampilan segar dalam jangka waktu yang sangat singkat. Oleh itu, semasa musim berbuah, pemetik cendawan profesional dalam mengejar truffle mengatur perang nyata sesama mereka.
 6. Perkara yang sama berlaku untuk pasaran. Perwakilan restoran Perancis cuba membeli badan buah yang dimaksudkan secepat mungkin. Selepas ini, para koki berusaha memasak pelbagai jenis hidangan untuk menyenangkan pelanggan. Ini kerana semua gourmets yang berbondong-bondong dari pelbagai bahagian planet ini ingin mencuba truffle.

Cari dan koleksi

 1. Truffle mesti dikumpulkan sebelum menyediakan makanan gourmet. Jangan lupa bahawa proses sedemikian cukup memakan masa.Oleh itu, anda perlu bersiap sedia untuk ini dengan serius. Untuk pergi mencari spesimen, anda mesti membawa anjing atau babi yang terlatih khas.
 2. Haiwan inilah yang mempunyai deria penciuman yang tajam dan dapat mengesan tempat berbuah dari kulat yang dimaksudkan. Dalam kes ini, setelah penemuan truffle, mereka mesti digali dengan teliti tanpa merosakkan sistem akar pokok dan buah itu sendiri.

Truffle hitam adalah makanan istimewa termahal di planet ini. Nilai mereka kadang-kadang boleh jatuh. Masalahnya adalah bahawa badan berbuah seperti itu sukar dijumpai. Di samping itu, mereka dalam kebanyakan kes tumbuh secara individu. Oleh itu, jangan berharap anda dapat mengumpulkan tanaman yang besar sekali gus.

Video: truffle hitam (Tuber melanosporum)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan