Rusa truffle - penerangan di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Semua truffle dihargai oleh gourmets kerana ia jarang dan cukup lazat. Tetapi dalam artikel hari ini, kita akan mengkaji wakil yang tidak boleh dimakan yang tergolong dalam keluarga Elafomycetes dan genus Elaphomyces. Kita bercakap mengenai rusa truffle - badan berbuah dengan ukuran kecil, yang juga disebut hujan atau berbintik. Orang tidak menganggap cendawan ini sebagai makanan, tetapi wakil dunia haiwan sangat menyukainya. Tupai, rusa dan kelinci berbaring di atas truffle, pertempuran sebenar untuk berbuah boleh bermula.

Rusa truffle

Penerangan

 1. Seperti keluarga yang lain, truffle tumbuh secara langsung di dalam tanah. Mereka kecil, berdiameter tumbuh hingga maksimum 5 cm, tetapi pada kenyataannya terdapat lebih sedikit spesimen. Berat mencapai 18 g. semua orang.
 2. Dalam proses rawatan haba (pengeringan), bentuknya secara praktikal tidak berubah. Ia tetap bulat atau tidak beruban. Dalam ciri luaran, badan buah ini menyerupai kenari atau hazelnut. Rasanya cukup padat.
 3. Tubuh berbuah itu sendiri ditutup dengan kerak dengan tubercles dan menyerupai ketuat. Ketebalan kulit kayu ini kira-kira 3 mm. Warna cendawan berwarna kuning muda, coklat dengan bintik-bintik berkarat, coklat-merah, coklat-keemasan. Pada awal musim bunga, kadangkala terdapat spesimen nada merah yang cukup terang.
 4. Wakil ini tidak mempunyai alasan. Bahagian lembutnya keras, dicat secara radial, merangkumi beberapa lapisan. Tepi berwarna jingga, nipis, diikuti dengan warna keputihan, kemudian bintik abu-abu-coklat yang lebih tebal Komposisi pulpa berakhir dengan lapisan putih nipis, dan di tengah-tengah jamur berwarna kelabu hitam.
 5. Dalam beberapa kes, bahagian tengahnya mungkin keputihan, diwarnai dengan warna kelabu gelap. Bahagian lembut pahit, aromanya hampir tidak ada, dalam beberapa kes, tidak menyenangkan.
 6. Pada haiwan muda, bahagian lembut dicat dengan nada marmar ringan. Dia kemerahan, dengan bintik-bintik cahaya. Badan berbuah yang matang mengambil warna ungu atau coklat ungu, dan bentuk debu. Serbuk ini adalah spora yang berwarna sama ada hitam atau coklat-hitam.

Pertumbuhan

 1. Selalunya, spesimen buah dapat dijumpai di kawasan hutan di mana pokok pinus tumbuh. Mereka juga boleh hidup dengan pokok cemara. Cari mayat berbuah di kawasan larch, dataran, taman. Pasir dianggap tanah kegemaran untuk pertumbuhan.
 2. Cendawan tidak langsung berada di bawah tanah; mereka lebih suka menetap lebih dekat ke permukaan tanah. Mereka tinggal di kedalaman cetek, misalnya, di bawah daun, lumut atau jarum.
 3. Cari badan berbuah akan berada pada kedalaman 2 hingga 15 cm, tetapi angka rata-rata adalah 5 cm. Cendawan terletak di sistem akar pokok. Ini adalah bagaimana mikoriza dibina. Spesies pokok yang sesuai untuk tujuan ini sangat berbeza.

Berganda

Elaphomyces granulatus

 1. Ciri luaran badan berbuah ini mempunyai persamaan tertentu. Saudara dekat kulat yang sedang dibincangkan adalah truffle berduri. Ia memiliki cangkang yang berpigmen dengan warna kuning kecoklatan. Truffle tumbuh di kebun birch atau di sebelah pokok tunggal baka ini.
 2. Juga, pelbagai badan buah yang dibincangkan mempunyai dua kali ganda, yang disebut tidak lebih dari truffle merah-coklat. Ini adalah umbi kecil atau sekumpulan, yang berdiameter hingga 7 cm. Permukaannya berwarna coklat-merah atau coklat-merah jambu. Bahagian lembut berbau harum, kelihatan seperti otak.
 3. Spesimen rusa merujuk kepada badan buah marsupial yang hidup di bawah tanah. Ia tidak seperti kelezatan yang sebenarnya, ia sering digunakan oleh penipu yang memberikan badan buah ini dengan kedok kelazatan.Genus merangkumi kira-kira dua puluh spesies. Sebilangan spesies tumbuh di jalur konifer, yang lain di larik negara-negara Eropah.

Kebolehtukaran

 1. Telah disebutkan bahawa cendawan tidak dimakan. Walau bagaimanapun, kejadian ini dianggap sebagai makanan sebenar bagi beberapa penduduk dunia binatang. Kita bercakap mengenai tupai, tikus, badger, babi hutan, rusa, dll.
 2. Sekiranya tahun itu tidak membuahkan hasil, tupai mula menggali bumi untuk mencari mayat ini. Mereka menggali tanah hingga kedalaman 8 cm. Apabila anda benar-benar ingin makan, mereka mencari truffle di salji.

Dalam artikel hari ini, kami meneliti semua perkara yang mempengaruhi wakil keluarga Elaphomycete. Kita bercakap mengenai truffle rusa, yang tidak dimakan oleh manusia untuk makanan. Badan berbuah ini berfungsi sebagai makanan ringan bagi penduduk hutan, yang sering digunakan oleh pemburu. Mereka menarik tupai dan babi hutan ke spesimen seperti itu.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan