Daun strawberi menjadi merah - mengapa dan apa yang harus dilakukan?

Penyakit semak beri terutamanya mempengaruhi daun. Mereka mula berubah warna, kering dan melengkung di hujungnya, nipis. Ini adalah tanda pertama bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan semak belukar. Sekiranya anda tidak mengambil tindakan segera, anda tidak boleh menunggu penuaian, kerana tanaman yang lemah tidak akan membuahkan hasil.

Daun strawberi bertukar menjadi merah

Penyebab kemerahan daun

Sebelum membunyikan penggera dan lari ke kedai untuk mendapatkan ubat, anda perlu mengetahui sebab perubahan warna. Sekiranya daun mula menjadi merah pada akhir musim, maka tidak ada alasan untuk membimbangkan. Ini adalah proses normal penuaan dan mati. Daun hidup rata-rata 70-90 hari. Selepas ini, semak mula mengubah jisim daunnya, daun baru muda keluar dari tengah, yang akan masuk ke bawah salji dan melindungi sistem akar dalam cuaca sejuk. Tidak perlu merawat belukar dari sebab semula jadi, tetapi jika fenomena seperti itu diperhatikan pada pertengahan musim panas, terutama pada masa berbunga, ini sudah menjadi patologi.

Kekurangan zat di dalam tanah
Dengan mempertimbangkan warna daun dengan teliti, kita dapat membuat andaian mengenai komposisi tanah:

 • merah pekat - keasidan tanah meningkat;
 • petiole merah - kekurangan nitrogen;
 • warna ungu - kekurangan fosforus;
 • coklat, tepi pengeringan daun kemerahan adalah isyarat kekurangan kalium.

Hampir tidak ada petunjuk yang jelas mengenai sebab tertentu; gejala gabungan lebih biasa.

Apa yang perlu dibuat
Untuk memelihara semak dan mengekalkan kekuatannya, pakaian berpakaian diperlukan. Amonium nitrat yang tersebar di lorong-lorong abu, baja gabungan berdasarkan nitrogen menampung kekurangan nitrogen.

Fosfor diperlukan untuk sintesis protein, kekurangannya dipenuhi oleh tanaman yang kurang berkembang, sakitnya. Dengan kekurangan unsur, sukar untuk mengasimilasi nutrien dari tanah, yang menyebabkan perubahan warna daun menjadi merah. Baja akan membantu superfosfat, kalium monofosfat. Mereka ditambahkan semasa penyiraman pada kadar 3-4 liter larutan setiap 1 sq.m.

Sebelum memindahkan strawberi ke tempat baru, menyemai siderate, misalnya sawi, kacang polong, millet, colza, akan menjadi pertolongan yang baik. Tanaman disemai pada awal bulan Juli, pada pertengahan bulan Agustus, tempat tidur digali bersama dengan anak benih, memperkaya dan membasmi kuman tanah. Selepas itu, anda boleh menanam semak strawberi dan mengharapkan semak yang sihat dan penuaian buah beri yang banyak tahun depan.

Tindakan pupuk hijau didasarkan pada menjadikan tanah menjadi seimbang dengan tindakan selektif. Di samping itu, bumi menjadi ringan, bernafas, diperkaya dengan bahan organik, unsur mikro dan makro. Menyemai selepas menuai sangat berguna sementara ada masa sebelum fros.

Harap maklum: pembenihan siderate mengurangkan bilangan rumpai di kawasan tersebut.

Untuk penanaman gunakan kekacang, salib, bijirin, soba, amaranth, hidrofilik.

Jangkitan kulat
Mereka adalah penyebab perkembangan bintik coklat dan putih, layu verticillin. Dalam semua kes, tanda-tanda pertama adalah bintik-bintik pada daun, pada mulanya bersendirian, tetapi secara beransur-ansur meliputi seluruh permukaan, hingga ke tangkai daun. Ini merupakan ancaman bagi seluruh tanaman dan tetangga terdekatnya, kerana jamur sangat tahan terhadap keadaan luaran dan cepat bergerak ke semak yang sihat.

Kaedah perjuangan
Pertama sekali, daun kering dan berpenyakit dikeluarkan dan dibakar. Anda tidak boleh meninggalkannya dalam timbunan. Kulat berjaya musim sejuk pada mereka dan tahun berikutnya akan meneruskan aktiviti merosakkannya. Kadang-kadang perlu untuk menghancurkan semak yang sakit sepenuhnya, jangkitan turun ke sistem akar dan mengubahnya hampir menjadi debu.Untuk merawat penyakit ini, strawberi disembur dengan campuran Topaz atau Bordeaux.

Penting: penyakit kulat sangat sukar untuk disembuhkan, mereka berpeluang sedikitpun untuk kembali ke semak semula. Untuk melindungi penanaman tahun depan, anda harus:

 1. Periksa dengan teliti semak yang dimaksudkan untuk transplantasi, dan dengan sedikit pun kecurigaan untuk dihancurkan tanpa penyesalan.
 2. Misai dipangkas sepenuhnya dan dibakar bersama daun yang terkena.
 3. Bahan penanaman tidak dipilih dari tempat tidur dengan tanaman yang berpenyakit.
 4. Setelah memetik buah beri, keseluruhan penanaman untuk pencegahan dua kali dirawat dengan campuran tembaga sulfat atau Bordeaux 3% dengan rehat sebulan.

Jenis baja untuk strawberi

Jenis baja untuk strawberi
Tanaman yang baik dapat ditanam hanya pada semak yang kuat dan sihat. Adalah lebih mudah untuk melakukan pemberian makanan dan pemprosesan pencegahan daripada memusnahkan sepenuhnya tempat tidur yang terjejas dan menanam semula tanaman strawberi. Untuk pertumbuhan normal dan asimilasi nutrien, sistem akar yang kuat mesti dibentuk. Pertumbuhan dan pengembangannya menyediakan kompleks baja, yang meliputi:

 • organik
 • mineral;
 • kompleks;
 • WMD;
 • baja mikronutrien.
 • Setiap spesies pada waktunya diperlukan untuk tanaman.

Mineral dibahagikan kepada:

 1. Nitrogen - kalsium dan amonium nitrat, amonia, karbamida, ammonium sulfat.
 2. Potash - kalium sulfat, kalium nitrat.
 3. Fosforik - superfosfat, kalium monofosfat.

Baja kompleks disediakan mengikut prinsip 3-dalam-1, diencerkan dalam nisbah 1 sudu teh per 10 liter air, laju aliran larutan adalah 0,5 liter. setiap tanaman.

Baja mikro membantu asimilasi elemen yang diperlukan:

 • besi
 • magnesium
 • tembaga
 • boron;
 • zink.

Dadah yang paling popular adalah Quantum, Helatin Strawberry, Oracle. Kaedah penggunaan - penyemburan ke kepingan lembaran.

Tempat tidur dengan strawberi akan sentiasa menuai hasil panen, jika anda menjaganya tepat pada waktunya. Untuk menjamin tanaman yang baik, anda perlu memilih bahan dengan hati-hati untuk penanaman baru, melakukan pembalut dan penyemburan pencegahan, dengan kerap menambahkan abu ke lorong, air hanya di bawah akar semak.

Pemeriksaan daun akan membantu memberi amaran mengenai permulaan penyakit 2 minggu sekali, perhatian khusus diberikan kepada keseragaman dan ketepuan warna daun, ketiadaan bintik-bintik kecil yang gelap, dan tonus daun yang baik. Perhatian harus diberikan untuk memperhatikan perubahan tepat pada masanya sesuai dengan irama semula jadi, menghilangkan kumis ekstra dan membersihkan gerai baru yang dimaksudkan untuk menanam pada bulan Ogos. Langkah-langkah yang mudah dan berkesan akan menjaga kesihatan penanaman, dan pemerhatian akan memberitahu anda apakah daun menjadi merah kerana perubahan normal dalam kitaran hidup atau isyarat yang memerlukan bantuan.

Video: apa yang perlu dilakukan sekiranya strawberi bertukar menjadi daun merah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan