Daun lemon jatuh: mengapa dan apa yang harus dilakukan?

Sedikit orang hari ini dapat dikejutkan dengan bunga atau tanaman eksotik yang tumbuh di tingkap. Sering kali, lemon dibiakkan di ambang tingkap. Iklim Rusia utara tidak sesuai dengan penduduk asli negara-negara tropika yang jauh ini dengan cara yang terbaik, kerana apabila mengubah keadaan yang baik untuk pertumbuhan pokok lemon mulai menyakitkan.

Daun lemon jatuh

Penyakit dan penyakit tidak sama: kebetulan daun jatuh sepenuhnya, dan kadang-kadang ia tetap di tempatnya, tetapi menjadi kuning dan kering, melipat ke dalam tiub. Penanam bunga yang terlibat dalam penanaman lemon untuk waktu yang lama, sangat mengetahui sebab-sebab daunnya jatuh dan menyedari tindakan apa yang harus diambil dalam situasi seperti itu daripada cara menolong pokok. Dan untuk pemula, kehalusan dan kebijaksanaan ini tidak diketahui - mereka belum menemui perkara seperti itu. Di sini untuk mereka dijelaskan di bawah ini tinjauan mengenai sebab-sebab yang menyumbang kepada kemunculan pelbagai masalah, dan menerangkan bagaimana kemudiannya dapat menghidupkan semula tanaman itu.

Atas sebab apa daun lemon jatuh?

Di tanah air buah sitrus, selalu ada keadaan iklim yang lancar yang baik untuk pertumbuhan tanpa lonjakan suhu yang tajam. Dan sekali di kawasan utara yang keras, di mana suhunya naik dan turun, dan pencahayaannya selalu berbeza, lemon tidak dapat menyesuaikan diri dan mulai sakit. Kadang-kadang semua dedaunan jatuh dari tumbuh-tumbuhan, kadang-kadang daun tetap di atas pokok, tetapi berubah menjadi kuning, kering dan keriting menjadi tiub. Inilah sebab-sebab mengapa perubahan negatif tersebut berlaku:

 1. Kekurangan cahaya.
 2. Kilang itu dibanjiri dan tanahnya sangat lembap.
 3. Lemon jarang disiram, tidak cukup kelembapan.
 4. Kekurangan bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan di bumi.
 5. Biliknya kering dan panas.
 6. Bilik sejuk, tanaman membeku.
 7. Perbezaan suhu yang besar.
 8. Tanaman berasa tidak sihat kerana fakta bahawa mereka meletakkannya di tempat lain.
 9. Pindahkan dari satu periuk ke periuk yang lain.
 10. Terlalu banyak baja.

Untuk mengetahui punca daun sitrus jatuh, anda harus melihat dengan teliti faktor-faktor di atas. Periksa tanah atau tidaknya kelembapan di dalamnya, sama ada parasit telah tumbuh di dalam tanaman, perhatikan kelembapan dan suhu bilik di mana lemon berdiri. Dengan membandingkan semua faktor, kita dapat mencari jawapan mengapa tumbuhan itu kehilangan daunnya.

Bagaimana pencahayaan mempengaruhi

Ahli dendrologi menganggap lemon buatan sendiri "lesu kondisional." Apa maksudnya? Dan konsep ini bermaksud yang berikut - dengan bermulanya musim sejuk, lemon tidak membuang daun, tetapi hanya melakukan ini, bertindak balas terhadap beberapa faktor kerengsaan luaran.

Nasihat! Yang paling penting, lemon menderita kekurangan cahaya, jadi pada musim sejuk, ketika pencahayaannya jarang dan siang hari singkat, perlu menambah pencahayaan semula jadi dengan buatan. Dan daun akan berhenti hancur dan menjadi kuning.

Untuk menjadikan lemon dinyalakan dengan lebih baik pada musim sejuk, beberapa kaedah boleh digunakan:

 1. Letakkan periuk tanaman di tingkap menghadap ke selatan. Banyak cahaya jatuh di sebelah selatan, dan faktor ini akan menggembirakan lemon yang suka cahaya.
 2. Letakkan 2-3 cermin di sekitar kilang. Mereka akan memantulkan cahaya, dan lemon tidak lagi mengalami kekurangan sensasi yang jelas.
 3. Selepas matahari terbenam, hidupkan lampu, memanjangkan waktu siang.

Sekiranya pencahayaan diperbaiki dan diperpanjang, dan daun lemon bersama dengan bunga masih jatuh, maka alasannya terletak pada sesuatu yang lain.

Banyak air

Salah satu sebab yang menyebabkan daun lemon jatuh adalah tanah berasid, yang berlaku kerana banyak kelembapan di dalamnya. Tanah yang terlalu lembap menjadi terlalu keras dan oksigen tidak dapat sampai ke akar. Dan ini buruk bagi tanaman, dan ia mengalami tekanan. Akar nipis kecil kering dan mati. Pokok yang tidak mendapat khasiat tidak dapat memberikan zat yang diperlukan di seluruh mahkota. Akibatnya, pucuk yang baru menetas mengering, dan mahkota terbang dan menjadi telanjang.

Kekurangan air

Kekurangan air hingga lemon
Tetapi tidak semestinya menghemat air untuk pengairan lemon - kekurangan air juga tidak membawa kebaikan. Di pohon yang tumbuh di bumi kering, daun juga mulai berubah menjadi kuning, melengkung, dan gugur. Akibat dari kekurangan kelembapan yang memberi nyawa masih sama - akar kecil mati, dan tanaman tidak dapat menyerap bahan yang diperlukan untuk hidup dari tanah. Yang menjadikan lemon tertekan dan melambatkan peredaran jus melalui tisu tumbuhan. Akibatnya, pucuk tumbuh di atas dan dedaunan tidak ada makanan, jadi anda harus menjatuhkan sebahagian mahkota.

Cuba menghidupkan lemon yang sudah lama tidak disiram, anda tidak boleh mula mengisi tanah dengan segera. Kerana air berlebihan (ini sudah dibincangkan) merosakkan akar tanaman tidak kurang dari kekurangan kelembapan.

Oleh itu, dalam kes ini, resusitasi tanaman harus dilakukan secara beransur-ansur: semburkan pada daun dengan air, menambahkan sedikit kelembapan ke tanah. Jumlah air setiap hari perlu ditingkatkan. Kemudian semuanya akan teratur - bumi perlahan-lahan menjadi basah, jumlah kelembapan akan meningkat, dan lemon akan pulih.

Tanah habis

Pada musim panas, pada musim panas, lemon cuba memberikan sebanyak mungkin pucuk. Agar mereka tumbuh dan berkembang, kita memerlukan zat yang menyuburkan tanaman. Dan bunga yang tumbuh di dalam bak mandi atau pot tidak dapat mengambil mineral yang diperlukan; mereka tidak dapat muncul di tanah entah dari mana. Di sini, pemilik perlu memberi makan sitrus dari semasa ke semasa.

Bahan berasaskan nitrogen, fosfat, dan juga pembajaan berdasarkan garam kalium mesti ditambahkan ke dalam tanah. Di samping itu, perlu menyuburkan tanah dengan humus dan pelbagai umpan berdasarkan besi dan zink. Sebaik sahaja lemon kekurangan unsur-unsur di atas, ia akan kehilangan daun. Anda dapat melihat kekurangan nutrien ini dengan tanda-tanda berikut:

 • Daun ditutup dengan bintik-bintik kuning atau berubah menjadi kuning sepenuhnya.
 • Daun memandang ke bawah, memberikan kesan kelesuan dan kusam.
 • Kadang-kadang terdapat perubahan bentuk dedaunan.
 • Jelas kelihatan bahawa daun dan pucuk muda mengering.

Sekiranya sebiji lemon telah meninggalkan dedaunan kerana kekurangan zat gizi mikro, maka tidak sukar untuk mengembalikan pokok itu ke semula sihat. Cukup untuk menambahkan nutrien ke tanah setiap bulan sesuai dengan skema yang ditunjukkan pada bungkusan. Dan jika daun lemon jatuh kerana sebab lain, maka anda harus melihat iklim yang berlaku di dalam bilik. Mungkin itu dia?

Ia sejuk untuk tanaman

Telah dikatakan bahawa lemon bukan penggemar suhu tinggi. Dan untuk musim sejuk, dia memerlukan rejim suhu rendah. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa tanaman perlu dibawa ke balkoni - di jalan ia akan membeku sepenuhnya. Perkara terbaik ialah meletakkannya di tempat yang tidak lebih panas, ditambah sepuluh darjah. Sekiranya lebih sejuk, lemon akan membuang daunnya.

Tetapi apabila anda melihat bahawa lemon beku, anda tidak perlu terburu-buru membawanya ke dalam bilik yang hangat - perubahan suhu yang tajam akan mempengaruhi penduduk bilik yang eksotik dan ia akan mati. Yang mesti anda lakukan ialah menaikkan suhu di sekeliling pokok secara beransur-ansur - katakanlah, letakkan pemanas.

Penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa tidak ada draf di dalam bilik. - Mereka juga menyebabkan perubahan suhu. Dan telah ditulis bahawa perubahan suhu memberi kesan negatif pada mahkota lemon.

Penyakit dan perosak yang menyebabkan penumpahan daun

Penyakit dan Perosak Lemon
Tidak kira bagaimana pemiliknya merawat pokok limau dengan betul - sama - bertentangan dengan usaha pemiliknya, ia mungkin berpisah dengan daun dan bunga. Mengapa begitu Dan semuanya berlaku kerana sebilangan penyakit menetap di atas pokok atau parasit menempati sebiji lemon. Penyakit dan perosak akan dibincangkan lebih lanjut.

Terdapat banyak perosak yang ingin hidup di dalam sebiji lemon. Tumbuhan yang terdapat di dalam bilik paling sering diganggu oleh hama labah-labah, kutu daun biasa dan serangga kerak.

Terdapat beberapa jenis perosak, ini adalah yang paling biasa:

 1. Aphids. Untuk menentukan keberadaannya sangat sederhana - seluruh bahagian dalam daun ditutup dengan parasit. Yang membawa kepada putarannya secara beransur-ansur
 2. Tungau labah-labah. Mungkin perosak yang paling biasa. Biasanya ia bergerak ke sebatang pokok limau dari bunga yang berdiri di sebelah. Dapat dilihat bahawa ranting-rantingnya dihiasi dengan tali jaring keriting, dan daun-daunnya mula jatuh tajam dari pokok.
 3. Perisai. Khasiat utamanya adalah jus pokok lemon, kehadiran perosak ini memberikan kehadiran lubang kecil pada daun.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda melihat sebiji lemon terbang di sekitar

Sekiranya daun dan perbungaan dilingkari dari pokok limau kerana penjagaan yang tidak betul atau berkualiti rendah, maka masalah ini dapat dengan mudah dihilangkan - anda perlu mengubah keadaan di mana tanaman itu dibendung.

Sekiranya penyebabnya adalah adanya parasit pada tanaman atau dijangkiti jamur, maka dalam situasi ini lebih baik menggunakan ubat-ubatan khas yang dirancang untuk menyingkirkan malapetaka tersebut.

Kaedah tradisional untuk menyingkirkan perosak

Sudah tentu, penyakit yang menyerang tumbuhan dan menyerang parasit paling baik dirawat dengan cara tradisional - menggunakan ubat. Dan jika tidak ada peluang dan keinginan untuk membelanjakan wang untuk dadah, maka ada cara rakyat lain untuk menyingkirkan perosak.

Salah satunya adalah penyelesaian sabun. Perosak sangat takut dengan sabun biasa. Perlu dibuat penyelesaian tepu dengan penambahan sabun (tidak masalah, rumah tangga atau tandas), dan semburkan mereka ke semua tempat yang dihuni oleh parasit. Sejurus selepas permohonan pertama, hasilnya akan menjadi nyata - parasit akan lebih sedikit, dan lemon akan naik. Prosedur, diulang tiga hingga empat kali, akan menyelamatkan sitrus dari parasit untuk jangka masa yang panjang.

Video: mengapa lemon bilik menjadi kuning dan terbang di sekitar

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan