Itik Mandarin - penerangan, habitat, fakta menarik

Itik itu mendapat nama yang menarik kerana asalnya dan warnanya menarik. Burung ini memang dianggap paling indah di dasar laut. Nampaknya, alam mencipta burung ini kerana ia sangat terinspirasi. Tetapi kita tidak akan berlepas dari titik utama, kerana hari ini kita mempertimbangkan semua perkara yang mempengaruhi individu spesies yang dipersembahkan. Burung telah lama dianggap kegemaran, jadi mereka tidak boleh diabaikan.

Itik Mandarin

Pembahagian

China dianggap sebagai tempat kelahiran burung, di sana bahawa untuk menghormati pegawai Tangerin China, individu ini mendapat namanya. Ini semua mengenai warna kes dan tingkah laku yang menarik.

Orang Cina menumpukan begitu banyak masa untuk burung, menempatkannya di sumber air buatan dan semula jadi, itik mandarin benar-benar tenggelam dalam jiwa mereka. Burung itu, adalah simbol kemakmuran, berjaya wujud di kebun elit.

Pada masa ini, individu ini biasa berlaku di Timur Jauh, dan juga di timur Asia. Sebahagian daripada mereka menghabiskan waktu musim sejuk di Taiwan dan China. Kawanan terbesar boleh didapati di Jepun dan Inggeris. Di antara burung ini, penghijrahan dianggap agak normal.

Dalam luasnya tanah air kita, mereka menetap di Wilayah Khabarovsk, di Sakhalin, di lembah Amur. Mereka tinggal di hampir semua kebun binatang utama di Rusia dan Eropah. Perkara utama adalah bahawa musim sejuk adalah hangat dan selesa untuk individu ini.

Untuk jumlahnya, jumlahnya dijumpai dalam jumlah 50,000 gol. Ini lebih kurang 25,000 pasang. Di negara kita, daripada jumlah tangerin yang tersenarai, yang paling banyak adalah sekitar 16,000 pasang.

Penerangan

Burung itu tergolong dalam keluarga itik, bersaiz sederhana. Ini adalah itik hutan, yang berat badannya berada dalam lingkungan 0,5-0,7 kg. Lebar sayap mencapai 70 cm. Sayapnya tidak terlalu besar, tetapi ketika dibuka, burung itu kelihatan mengagumkan dan cerah. Ekornya panjang, membantu individu terbang dan bergerak di antara pokok.

Burung jantina lelaki berwarna terang dan berwarna-warni. Oleh kerana lelaki tidak menetas telur, mereka tidak perlu menyamar sebagai persekitaran, yang tidak dapat dikatakan tentang betina dengan penampilannya yang kusam.

Itik Mandarin dengan ciri semula jadi mereka adalah burung yang sangat baik, ramah, menarik. Mereka lebih suka menetap di kawanan pada musim sejuk, dan ketika panas masuk, mereka berpisah secara berpasangan.

Burung-burung ini mempunyai musuh di persekitaran semula jadi mereka. Ini termasuk anjing berang-berang, musang, cerpelai, dan rakun. Burung terancam kerana hasil tangkapan dan eksport secara besar-besaran.

Musuh lain adalah pemburu, yang, mengarahkan senapangnya ke burung yang melambung tinggi di langit, tidak dapat langsung mengenali mandarin di dalamnya. Sekiranya kita menambah faktor-faktor ini penebangan hutan yang sangat besar, maka mudah untuk memahami mengapa populasi menurun.

Individu dari pelbagai silsilah yang disajikan memberi manfaat khusus kepada masyarakat. Mereka tinggal di kebun dan taman, mereka juga bergaul dengan itik keturunan lain berenang berhampiran orang. Cerah dan cantik, mereka menjadi kegemaran pengunjung biasa ke dataran dan kebun.

Pemakanan

Burung memakan makanan yang berbeza, diet bergantung pada masa tahun. Pada musim panas mereka makan katak, cacing, moluska, ikan kecil. Pada musim sejuk dan musim luruh, mereka lebih suka makanan tanaman, makan biji-bijian dan tanaman.

Pada musim bunga, menu menjadi sebati. Itik Mandarin menggunakan siput, biji, serangga, pucuk ekor kuda dan tanaman lain. Burung lebih suka makan pada waktu senja atau subuh.Selebihnya mereka berada di dekat sumber air dan di atas pokok.

Pembiakan

Membiakkan Itik Mandarin
Burung mencapai akil baligh setelah berumur satu tahun. Ketika musim kawin bermula, lelaki dengan aktiviti yang hebat berusaha menggembirakan wanita. Mereka bersiul, menggerutu, mengungkapkan sepenuhnya ekor berwarna mereka, menyikat bulu mereka pada kekasih mereka, dan berusaha memenangkan cintanya dengan sekuat tenaga.

Ini disebabkan oleh ritual perkahwinan dan hubungan antara individu-individu ini di antara mereka bahawa orang Cina percaya bahawa jeruk janji menjanjikan perkahwinan dan cinta yang berjaya. Di semua rumah terdapat patung burung-burung ini, melambangkan kemakmuran dan kesetiaan. Burung ini berpasangan seumur hidup.

Individu wanita secara bebas memilih tempat untuk pembinaan sarang masa depan, selama ini lelaki tidak menjauhinya. Tangerin membangun tempat tinggal di hutan lebat, di mana terdapat kolam atau tasik. Mereka lebih suka mendiami dan menetas telur pada ketinggian 5 hingga 10 m.

Ibu masa depan menghangatkan rumah untuk anak cucunya dengan rumahnya sendiri agar sentiasa hangat. Jantan hanya melindungi betina dalam masa inkubasi ketika dia menetas telur. Tetapi dia sendiri tidak melakukan ini.

Betina bertelur hingga 10 telur selama seminggu, sehingga bayi dilahirkan dengan selang waktu tertentu. Apabila telur terakhir diletakkan, penetasan mereka bermula.

Tempoh inkubasi boleh sampai sebulan. Setiap hari ibu keturunan masa depan kehilangan warna bulu untuk mendekati lingkungan yang mungkin. Apabila anak-anak dilahirkan dan bertambah kuat, ibu bapa membawa mereka ke kolam dan mula terlibat dalam pendidikan.

Ramai penternak unggas yang berpengalaman berjaya membiakkan jeruk keprok. Itik seperti itu menjadi haiwan peliharaan tanpa masalah. Selalunya pemiliknya mengusahakan pembiakan burung hanya untuk kesenangan mereka sendiri. Individu mempunyai penampilan yang unik dan cantik.

Perlu diperhatikan fakta menarik bahawa walaupun burung seperti itu tergolong dalam keluarga itik, burung liar dengan burung lain tidak dapat dilihat. Faktanya ialah pada individu yang dipertimbangkan struktur kromosom tidak berubah. Itulah sebabnya mustahil untuk bertemu campuran tangerin dengan individu lain.

Itik Mandarin sebagai simbol kesejahteraan

Di Asia Tenggara, individu yang dianggap dianggap sebagai simbol perkahwinan dan cinta yang bahagia. Sekiranya anda mempelajari legenda Cina kuno, perlu diperhatikan bahawa pegawai memutuskan untuk berpisah dengan isterinya. Dia tidak tahu bagaimana hendak memberitahunya berita seperti itu. Untuk menyegarkan fikirannya, dia pergi berehat di kolam.

Itik Mandarin sebagai simbol kesejahteraan

Setelah beberapa pertimbangan, itik menangkap matanya. Pegawai itu terkejut dengan bagaimana burung-burung itu menunjukkan perasaan satu sama lain. Itik selalu berenang bersama, meringkuk dan menggosok bulu. Melihat ini, penasihat menyedari betapa dia sangat menyayangi isterinya. Hatinya cair. Oleh kerana legenda ini, jeruk keprok dipercayai sebagai penyelamat perkahwinan.

Oleh itu, disarankan untuk menggantung gambar di rumah atau meletakkan gambar dengan gambar jeruk keprok. Kesannya, hubungan keluarga akan bertambah baik. Pasangan mempunyai perasaan euforia dan kasih sayang yang lebih besar. Hingga hari ini, di China, pengantin baru dikurniakan sepasang tangerin untuk perkahwinan. Itik membawa kesejahteraan dan nasib baik kepada keluarga.

Fakta menarik

  1. Perlu diperhatikan fakta yang menakjubkan bahawa ada itik mandarin putih. Individu seperti itu muncul kerana pemilihan saintis. Mereka sentiasa berusaha mengembangkan spesies burung baru. Tangerine putih dianggap sangat jarang berlaku.
  2. Bebek yang dimaksudkan hampir hampir secara menegak. Pada masa yang sama, ia bergerak di antara pokok tanpa masalah. Itik terbang dengan sangat mudah.
  3. Itik Mandarin adalah satu-satunya individu di dunia yang tidak bergaul dengan saudara-mara. Intinya adalah bahawa burung yang dimaksudkan mempunyai sekumpulan kromosom yang sama sekali berbeza.
  4. Sekiranya anda menyimpan itik di rumah, mereka tidak selalu bertelur dan pergi lebih awal.Dalam kes ini, keturunan harus dipindahkan ke inkubator.
  5. Di alam liar, jeruk sarang setiap kali berada di tempat baru. Oleh itu, mereka selalu berurusan dengan pembinaan sarang.
  6. Tidak seperti saudara-mara, individu yang dipertimbangkan adalah satu-satunya orang yang mencerca. Mereka tidak tahu bagaimana caranya.
  7. Semasa musim kawin, lelaki memperoleh warna yang luar biasa. Kesannya, warna ini bertahan lama. Selepas musim kawin, drake mula mencair.
  8. Perlu diperhatikan bahawa individu tersebut mempunyai sayap yang agak kuat. Terima kasih kepada mereka bahawa burung naik secara menegak tanpa masalah.
  9. Tangerin bukanlah salah satu spesies burung yang suka menyelam. Dengan cara yang sama, mereka tiba hanya dalam kes yang melampau. Selalunya itik meluncur di atas air.

Tangerin adalah itik luar biasa yang sama sekali tidak sama dengan rakan sejenisnya. Burung seperti itu dianggap hampir suci. Di pelbagai negara dengan budaya kuno yang kaya, anda dapat menemui banyak legenda yang menyebutkan bahasa mandarin. Itik mempunyai kecantikan yang luar biasa.

Video: Itik Mandarin (Aix galericulata)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan