Jam berapa lebih baik bermain sukan

Banyak orang mula bermain sukan secara spontan - doktor mengesyorkan kepada seseorang, kerana seseorang sukan adalah peluang untuk mendapatkan kembali sosok yang baik, tetapi seseorang baru saja membeli kasut yang cantik dan bergaya. Apa pun motivasi untuk bermain sukan, salah satu soalan yang paling sukar adalah - jam berapa yang lebih baik dilakukan? Perlu dipertimbangkan keadaan dan kecergasan fizikal badan, ketersediaan masa lapang, waktu kerja atau belajar utama, jadual kelas di gim, jika anda ingin melibatkan diri dalam satu pasukan. Di samping itu, anda perlu memperhatikan masa aktiviti psikologi secara individu. Ini adalah masa di mana kita bersedia untuk merasakan sesuatu yang baru, menahan beban. Faktor inilah yang menentukan jenis orang - "lark" atau "burung hantu".

Jam berapa lebih baik bermain sukan

Untuk memahami jam berapa yang lebih baik dilakukan, kami akan cuba memahami nuansa senaman pagi dan petang.

Ciri senaman pagi

Banyak mengaitkan senaman pagi hanya dengan berjoging. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Banyak pusat kecergasan yang besar dibuka dari awal pagi untuk memberi pelanggan peluang untuk bersukan dengan sukan apa pun sehingga bekerja. Tetapi mengapa orang lebih suka aktiviti fizikal daripada tidur pagi yang menyenangkan? Untuk melakukan ini, cuba fahami kebaikan dan keburukan sukan pagi.

 1. Sebab utama orang bermain sukan pada waktu pagi adalah kehadiran sejumlah besar pasukan. Akui berapa kali anda berjanji pada diri sendiri untuk berlari selepas bekerja. Walau bagaimanapun, makan malam dan keletihan yang memuaskan melakukan tugas mereka dan latihan tetap ada dalam rancangan. Dan jika anda bangun pagi, anda akan mendapat masa untuk diri sendiri - ketika anak-anak tidur dan tidak mengganggu anda, bila hendak berlari untuk bekerja terlalu awal, dan terdapat begitu banyak kekuatan sehingga anda dapat melancarkan gunung!
 2. Sebarang aktiviti fizikal menghasilkan sejumlah besar endorfin. Ini bermakna bahawa selepas latihan, mood meningkat dengan ketara, anda akan mendapat daya tarikan dan mood yang baik sepanjang hari.
 3. Sekiranya anda memutuskan untuk bersenam pada waktu pagi, anda perlu mengetahui satu peraturan utama. Setelah bangun, sekurang-kurangnya setengah jam harus berlalu sebelum latihan, jika tidak, jantung tidak mempunyai masa untuk "memanaskan badan" untuk bekerja aktif. Memang pada waktu malam, peredaran darah menjadi perlahan, malah suhu badan sedikit menurun. Anda tidak perlu bangun dan segera berlari. Pada senaman pagi, anda perlu menumpukan lebih banyak masa dan perhatian untuk pemanasan.
 4. Ciri lain dari senaman pagi adalah kekurangan glukosa dalam darah, kerana makan terakhir biasanya memakan masa sekitar 10 jam. Sekiranya anda ingin menambah berat badan, lebih baik tidak melakukannya pada waktu pagi. Tetapi pagi adalah masa untuk pengeringan dan pembakaran lemak. Semua orang tahu bahawa lemak mula membakar hanya setelah 20 minit berjalan, sebaik sahaja badan menghabiskan glikogen. Tetapi pada waktu pagi, lemak mula membakar segera, kerana tidak ada glukosa dalam darah. Oleh itu, walaupun larian 20 minit akan sangat berkesan.
 5. Senaman pagi sangat berguna bagi mereka yang tidak mengawal selera makan. Satu kajian dilakukan di sebuah institusi ilmiah Eropah di mana ribuan orang mengambil bahagian. Orang yang berlari pada waktu pagi menghabiskan lebih sedikit kalori pada siang hari, mereka tidak mahu makan. Di antara mereka yang berlari pada waktu petang, hasil seperti itu tidak dapat dicapai. Para saintis mengatakan bahawa berjoging pagi sedikit sebanyak mempengaruhi selera makan anda. Sama ada benar atau tidak, belum terbukti, tetapi setelah berlari pagi, sebenarnya, ramai yang tidak mahu.
 6. Sekiranya anda merancang latihan kekuatan intensif, yang memerlukan banyak tenaga, anda boleh minum air sebaik sahaja bangun dengan madu dan lemon. Ini akan memberi anda bahan bakar untuk kerja aktif. Sekiranya ini tidak dilakukan, beban akan menjadi gelap di mata anda, bahkan pengsan mungkin berlaku.
 7. Latihan pagi mempunyai sejumlah minus, salah satunya adalah ketumpatan darah. Bagaimanapun, badan tidak mengambil air dan makanan selama lebih dari 10 jam berturut-turut! Oleh itu, semasa memilih untuk lari pagi, jangan mengabaikan air - anda perlu minum sebelum dan semasa latihan.
 8. Satu lagi ciri latihan pagi, atau lebih tepatnya, kelebihannya adalah bahawa hanya sedikit orang yang terlibat pada waktu pagi, sekitar 25% daripada jumlah atlet. Ini bermaksud bahawa treadmill dan peralatan kecergasan yang lain adalah percuma!

Tetapi perkara paling penting yang harus anda perhatikan adalah kesejahteraan anda. Sekiranya anda lebih suka meninggalkan semua perkara penting pada waktu pagi, suka bangun pagi dan tepat pada waktunya, kemungkinan besar, latihan pagi tidak akan menjadi kerja keras bagi anda. Cuba bersenam sekali pada waktu pagi. Sekiranya anda menyukainya, maka anda adalah orang yang tidak diragukan lagi.

Sukan petang klasik

Kenapa klasik? Ya, kerana kebanyakan orang masih memilih senaman malam. Dan terdapat banyak sebab untuk ini.

Sukan petang klasik

 1. Banyak orang melakukannya pada waktu petang, kerana mereka tidak dapat membuang waktu tidur pagi yang berharga. Pada waktu pagi anda perlu bangun bekerja, belajar, menghabiskan masa di jalan raya. Dan pada waktu petang selepas makan malam ada masa lapang, yang banyak ditumpukan untuk sukan.
 2. Sebilangan besar orang tidak dapat berlatih pada waktu pagi kerana setelah latihan seperti itu, mereka merasa terharu sepanjang hari. Selepas latihan pagi, mereka harus bekerja dan belajar, keletihan memaksa mereka melakukan banyak kesalahan, orang itu menjadi terganggu, dan konsentrasi menurun. Tetapi setelah bersenam malam, anda boleh tidur dengan senang hati dan mengetahui bahawa otot yang tegang terus bekerja dan membakar lemak selama beberapa jam selepas kelas.
 3. Semua atlet tahu bahawa pemakanan berkait rapat dengan sukan. Sekiranya anda makan dalam beberapa jam selepas senaman, kami akan fokus pada pembinaan otot. Dan jika anda kelaparan sekurang-kurangnya 3 jam selepas kelas, maka akan ada pembakaran lemak dan pengeringan. Ramai kanak-kanak perempuan memilih senaman malam, kerana mereka dapat segera tidur selepas mereka untuk kepentingan sosok mereka. Tetapi selepas latihan pagi, anda perlu sarapan, yang tidak begitu menyokong teori penurunan berat badan.
 4. Senaman malam adalah cara yang baik untuk mempercepat metabolisme anda, melambat menjelang petang. Oleh itu, anda boleh "bersenam" kek dan gula-gula yang dimakan pada siang hari.
 5. Latihan malam juga mempunyai kekurangannya - setelah banyak beban, anda tidak akan dapat tidur lama, kerana sejumlah besar adrenalin dan kartizol dibuang ke dalam darah. Tetapi latihan sederhana sebelum tidur, sebaliknya, akan menjadikan tidur anda dalam dan panjang.
 6. Sekiranya anda hanya mempunyai waktu larut malam untuk latihan, anda harus memilih sukan yang kurang agresif - berenang, yoga, lentur badan, Pilates, dll.
 7. Tolak latihan malam yang ketara ialah keletihan setelah seharian bekerja. Sekiranya hari itu gugup dan sukar, anda bahkan tidak mempunyai kekuatan untuk memikirkan latihan, tidak seperti pergi ke gim.
  Ini adalah ciri utama, kekurangan dan kelebihan latihan malam.

Menjawab soalan jam berapa lebih baik untuk mengikuti latihan, anda perlu berpusing ke badan anda. Sekiranya anda mudah bangun lebih awal daripada yang lain, cepat bangun dari tidur dan jangan berbaring di sinar matahari pertama, maka cubalah bersenam pada waktu pagi. Ramai orang benar-benar mendapat keseronokan dan keseronokan dari senaman pagi. Sekiranya anda hampir tidak bangun pada jam penggera, pergi sekitar setengah hari seperti mengantuk, tetapi bekerja dengan hebat pada waktu malam, waktu anda untuk bersukan adalah petang.Lebih baik anak-anak bermain sukan pada waktu petang, tetapi tidak terlambat supaya latihan tidak menyebabkan rangsangan sistem saraf sensitif kanak-kanak secara berlebihan. Sebaiknya lakukan beberapa jam setelah tamat pelajaran, supaya bayi mempunyai masa untuk berehat dan mendapatkan kekuatan.

Sebelum mula berlatih, anda perlu memperhatikan perkara-perkara kecil. Pilihan sukan, gim dan pelatih, pilihan waktu untuk sukan, pemilihan pasangan sangat penting. Bagaimanapun, dari sikap kecil inilah sikap anda terhadap pekerjaan terbentuk. Sekiranya berjaya, anda akan menyukai sukan ini, kerana banyak aktivis gaya hidup sihat menyukainya. Sekiranya sesuatu berlaku, anda akan memaksa diri anda untuk beberapa waktu, tetapi lambat laun melepaskan usaha ini. Ikuti sukan, suka sukan, bersama sukan di "anda"!

Video: jam berapa yang lebih baik untuk dilatih?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan