Jaring vena pada kaki: adakah mungkin untuk menyingkirkannya?

Vena, atau seperti yang sering disebut, rangkaian vaskular pada kaki adalah tanda timbulnya vena varikos. Keadaan serupa biasanya didiagnosis pada orang tua, tetapi tidak jarang berlaku pada usia 30-40 tahun. Jaring vena bukan sahaja kecacatan kosmetik dan estetik, tetapi juga masalah kesihatan yang serius. Itulah sebabnya mengapa perlu menyingkirkannya secepat mungkin. Perubatan moden menawarkan beberapa pilihan rawatan, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Jaring vena kaki

Di mana untuk memulakan rawatan?

Sekiranya anda melihat rangkaian vaskular tipis pada kulit - ini adalah kesempatan untuk berjumpa doktor. Dalam kes ini, pakar yang sempit diperlukan: ahli phlebologist atau pakar bedah vaskular. Doktor akan menilai keparahan keadaan anda dan memilih kaedah rawatan yang sesuai. Sebagai peraturan, dalam perjalanan penyakit yang tidak rumit, pakar mengesyorkan kaedah rawatan yang paling lembut: ubat-ubatan, urut, memakai pakaian ketat mampatan. Sekiranya kaedah ini tidak membantu membetulkan keadaan sepenuhnya, prosedur yang lebih serius ditetapkan: microthermocoagulation atau laser coagulation.

Microthermocoagulation

Kaedah ini menggunakan gelombang mikro frekuensi tinggi. Ketika bersentuhan dengan vena, mereka seolah-olah "menutup" kapal dari dalam. Akibatnya, yang terakhir menjadi tidak kelihatan di permukaan kulit. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan alat khas yang dilengkapi dengan jarum nipis. Ia ditoleransi dengan cukup selesa dan dalam kebanyakan kes tidak memberi kesan sampingan. Untuk hasil positif, diperlukan lebih kurang 3-6 sesi, yang dilakukan dengan selang satu bulan. Kecekapan tinggi prosedur microthermocoagulation diperhatikan jika rangkaian vena tidak begitu ketara. Pada peringkat kemudian, kaedah penyingkiran lain disyorkan.
Pembekuan laser

Pembekuan laser dianggap kaedah yang lebih maju untuk memerangi rangkaian vaskular pada kaki. Ia mempunyai tempoh pemulihan yang lebih pendek, dan untuk mencapai hasil yang diinginkan memerlukan lebih sedikit prosedur. Prinsip tindakannya sama dengan mikrotermoagulasi dengan perbezaan bahawa dalam hal ini sinar laser digunakan.

Kadang-kadang skleroterapi digunakan untuk merawat vena mesh. Ini adalah teknik yang lebih kompleks untuk pesakit dan pakar yang melakukan prosedur ini. Skleroterapi melibatkan kemasukan ke urat zat khas yang menempelnya sepanjang keseluruhannya. Ia digunakan dalam kes-kes yang teruk, ketika terjadi kehadiran vena varikos.

Video: cara mengeluarkan jaring kapilari pada kaki

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan