Tufted titmouse - penerangan, habitat, fakta menarik

Hari ini, walaupun di kawasan bandar terdapat sebilangan besar burung yang berbeza, banyak di antaranya liar. Sekiranya sebelum ini di bandar anda dapat melihat burung merpati dan burung pipit secara eksklusif, sekarang jauh dari selalu penduduk bandar dapat menentukan jenis burung yang mereka temui dalam perjalanan. Sering kali, penduduk bandar mempunyai puncak jambul, yang lazimnya berlaku di kawasan luar bandar.

Titmouse Tufted

Jenis tetek yang paling biasa di negara kita

Sebelum anda menentukan tetek mana yang berada di Rusia, anda perlu mengetahui spesies burung ini yang biasanya ada. Varieti yang paling popular dan biasa adalah yang berikut:

  1. Tit yang hebat. Ikan bluefish jenis ini paling biasa di bandar. Burung-burung ini sama sekali tidak takut atau malu orang, jadi mereka senang pergi ke bandar untuk makan.
  2. Titik Biru. Tetek ini, sebaliknya, mengabaikan bandar secara kategoris. Burung berhijrah.
  3. Moscow. Jenis tetek ini juga sangat umum di bandar, namun, tidak semua orang memahami bahawa ini adalah tit, kerana warnanya sama sekali tidak ada warna biru.
  4. Gait berkepala coklat. Burung-burung ini juga tidak begitu menyukai orang, mereka cuba mengelakkan bandar, dan memang mereka memilih tempat-tempat paya untuk hidup.
  5. Rumah Titik. Perwakilan burung ini suka ketenangan dan kesunyian, jadi hampir mustahil untuk bertemu mereka di bandar. Kebanyakan burung ini hidup di sepanjang pantai sungai.
  6. Remez. Burung ini juga boleh dikaitkan dengan spesies sungai. Namun, dengan semua ini, wakil genus ini juga benar-benar liar, oleh itu, juga melewati penempatan orang.

Kemunculan tit hohlushka

Tits jambul adalah burung yang sangat padat bahkan lebih kecil daripada burung pipit dalam ukuran. Panjang badan maksimum burung ini ialah 14 sentimeter. Lebar sayap tetek kecil ini adalah 21 sentimeter. Berat badan burung agak kecil - maksimum 14 gram sahaja. Warna tompok jambul cukup menarik, di bahagian atas bulu mempunyai warna kelabu dan coklat, dan bahagian bawah perut kebanyakan berwarna putih, tetapi tidak sepenuhnya. Di leher anda dapat melihat jalur hitam, yang berubah menjadi warna tekak yang sama. Ciri pembezaan utama burung ini tentu saja adalah puncak yang ketara dengan hujung tajam dan bintik hitam dan putih.

Di mana mereka tinggal?

Sebelumnya, wilayah utara Eropah adalah habitat tradisional untuk tengkorak. Hari ini, burung-burung ini juga mendapati penyebarannya di wilayah tengah wilayah Volga dan wilayah Arkhangelsk, di Bashkiria, di wilayah timur Kaukasus, di kawasan-kawasan inilah payudara terasa hebat.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kawasan penyebaran burung ini berkembang dengan pesat. Hari ini, tengkorak jambul dapat dijumpai di wilayah lain, terutama mereka menempati kawasan di mana pokok konifer tumbuh. Fakta yang menarik adalah bahawa pakar ornitologi menjumpai puncak walaupun di Yunani dan Sepanyol, walaupun ini hanya individu terpencil.

Tingkah laku dan watak tit jambul

Tingkah laku dan watak tit jambul
Tufted titmouse dicirikan oleh semua kelebihan dan kebiasaan ciri burung dari genusnya. Ini adalah burung yang sangat aktif yang selalu bergerak, sementara mereka sangat lucu dan berani, sering mengambil bahagian dalam pelbagai pertengkaran dan pergaduhan. Khokhlushka mempunyai watak yang sangat berani, jadi dia suka mendaki.

Tits puncak tidak boleh disebut penyanyi hebat, kerana kebolehan ini tidak begitu berkembang. Ini mungkin mengecewakan para penternak yang berusaha menjinakkan rumah tikus. Walau bagaimanapun, Khokhlushka mungkin menarik dalam kebiasaan mereka yang lain. Sebagai contoh, semasa musim kawin, lelaki mengambil pose sedemikian rupa sehingga pemikat bulu yang paling hebat dapat iri hati.

Ia juga unik bahawa burung jambul pada musim sejuk mudah digabungkan dengan spesies burung lain untuk menjadikannya lebih mudah untuk hidup. Sebagai peraturan, sahabat mereka adalah raja, katak racun, pikas dan Muscovites. Perjalanan dengan burung-burung ini dilakukan secara eksklusif di bawah pengawasan burung pelatuk motley. Pendekatan ini menjadikan penerbangan lebih selamat.

Khokhlushka - penyelamat berbulu

Khokhlushka, sama seperti Moscow, adalah jururawat sebenar yang membersihkan hutan konifer. Kelebihan utama burung ini adalah bahawa, walaupun pada musim sejuk, burung jambul tidak menolak serangga dan meneruskan pencarian di hutan. Mereka berubah menjadi makanan bijirin hanya dalam keadaan yang ekstrem apabila serangga tidak dapat dijumpai sama sekali. Perlu diperhatikan bahawa pencarian serangga dan larva memerlukan waktu yang sangat lama untuk burung, namun, mereka tidak meneruskannya ke gandum sampai mereka kelaparan sepenuhnya. Sekiranya anda memutuskan untuk mempunyai jambul jambul di rumah, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk memberi makan, kerana burung itu harus selalu diberi makanan hidup.

Kesukaran musim sejuk

Parus cristatus
Masa terburuk untuk payudara berjambul adalah musim sejuk. Musim ini, mereka datang untuk makan hampir semua yang ditemui, kerana hampir tidak mungkin mencari serangga atau larva mereka. Cuaca sejuk yang serius belum berlaku, Khokhlushka terus mencari rezeki, namun, sebaik sahaja suhu turun di bawah -15 darjah, tetek mulai setuju dengan makanan apa pun.

Orang yang memberi makan burung pada musim sejuk sering tidak tahu bahawa burung boleh diberi apa-apa selain gandum. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui dengan tepat apa yang mungkin diberikan kepada burung, agar tidak meracuni mereka. Pilihan terbaik untuk pemakanan tambahan ialah biji lemak babi, tembikai dan labu, serta biji bunga matahari mentah. Sekiranya anda membeli kelapa, jangan buang kerang. Pada musim sejuk, mereka hanya boleh digantung di jalan, rumah tikus senang menggigit mereka. Anda perlu tahu bahawa roti, begitu juga millet, rumah jambul jambul tidak makan, jadi makanan ini paling baik ditinggalkan untuk burung pipit atau burung merpati. Sekiranya tidak ada apa-apa untuk ikan biru, maka anda boleh membuang tulang mentah atau daging tanpa lemak.

Juga, rumah jaguh harus membina pengumpan untuk musim sejuk, mereka akan membantu mereka melindungi diri dari fros. Perlu diingat bahawa pada musim sejuk, rumah jajahan dengan senang hati mengunjungi bandar, mereka tidak takut kepada seseorang dan bahkan boleh makan dari tangannya. Anda boleh membina pengumpan dengan cara improvisasi, dan melakukan ini sama sekali tidak sukar. Cukup dengan mengambil sebotol air bersih 5 liter kosong dan memotong lubang lebar di sebelah. Di bahagian bawah botol, anda perlu menaburkan makanan untuk rumah tikus, dan mengikatnya ke dahan pokok di jalan di leher. Letakkan pengumpan pada ketinggian kira-kira 1-2 meter dari tanah.

Jangan lupa bahawa titmouse adalah burung yang sangat lincah. Pada musim sejuk, mereka juga dapat terbang di antara bingkai, di tingkap dan menikmati makanan, yang sering disimpan di musim sejuk di tingkap atau di belakangnya. Mereka dengan senang hati menikmati daging asap, mentega, sosej atau keju kotej. Jadi, jangan lupa membersihkan produk.

Video: Rumah Tufted Titmouse (Parus cristatus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan