Cruu Penguin - penerangan, habitat, fakta menarik

Antartika adalah satu-satunya benua di bumi di mana frosts terus mengamuk. Tetapi walaupun dalam keadaan seperti itu, tidak dapat diterima oleh banyak haiwan dan burung, ada kehidupan. Penduduk yang paling terkenal di daratan yang selalu sejuk ini adalah penguin. Sudah ada 18 spesies - kerajaan, kekaisaran, kecil, berkaca mata. Semua orang tahu burung-burung lucu yang anggun ini memakai jahitan. Tetapi hanya sedikit orang yang tahu bahawa mereka tinggal bukan hanya di benua paling selatan planet ini, tetapi juga di wilayah yang lebih utara, di zon sub-Antartika yang disebut, dan bahkan di selatan Amerika Utara. Salah satunya adalah penguin jambul.

Penguin jambul

Penerangan

Penguin jambul (pendaki) terbahagi kepada tiga spesies: utara, selatan dan timur. Utara tinggal di Kepulauan Amsterdam, Selatan di pantai Chili dan Argentina,

Kesemuanya berukuran kecil - panjangnya 55-57 cm, beratnya sekitar tiga hingga empat kilogram, tetapi dalam tempoh molting, mereka pulih dan menjadi 2-3 kilogram lebih berat. Bahagian belakang, kepala kecil dan sayap berwarna hitam, di sepanjang tepi sayap terdapat garis hitam, dan tekak, dagu dan pipi berwarna putih. Tubuh ditutup dengan bulu-bulu kecil, terdiri dari batang yang sama, panjangnya hingga 3 sentimeter, di atas mahkota mereka sedikit lebih asli.

Mata berwarna merah gelap, sangat kecil, dengan alis kuning sempit di atasnya, dari mana dua puncak meregangkan ke mahkota, memberi nama burung. Paruh hitam nipis cukup panjang, runcing di hujungnya. Kaki tebal pendek hampir sepenuhnya tertutup di kulit badan, jadi langkahnya pendek dan seolah-olah melompat. Terdapat empat jari di kaki, tiga daripadanya dihubungkan oleh membran. Lelaki dan wanita hanya berbeza saiznya - lelaki lebih besar.

Pembahagian

Mendiami pulau Tasmania, Kepulauan Falkland dan pulau-pulau bersebelahan, tinggal di Tierra del Fuego, Amsterdam, pantai selatan Chile dan Argentina.

Gaya hidup dan tabiat

Penguin jambul benar-benar tidak sesuai untuk gaya hidup tunggal, mereka digabungkan menjadi koloni besar lebih dari 3 ribu individu. Mereka suka hidup bukan hanya di pantai laut, tetapi juga di tebing berbatu, memilih tempat berhampiran takungan air tawar, kerana mereka perlu minum. Di pulau-pulau di mana terdapat banyak tanah, mereka bahkan menggali cerpelai dan bersarang. Mereka berkomunikasi antara satu sama lain, membuat suara kuat. Dan semasa musim kawin di sekitar jajahan berdiri merengek berterusan. Walaupun penampilannya baik, mereka bersikap agresif terhadap orang asing dan pengunjung yang tidak diundang. Melihat penceroboh itu, mereka mula menjerit hati, memantul dan menghentak. Pada masa yang sama, memusingkan bahu mereka, membuka alis, melebarkan sayap dan menundukkan kepala dengan mengancam. Sekiranya orang asing tidak mahu keluar, pemain pertahanan mula bertarung - dia memukul kepalanya, memegang sayap, mencucuk dengan paruhnya.

Hubungan antara satu sama lain selalu ramah dan baik hati. Ketika bertemu dengan kekasih, lelaki itu menginjak, menjerit dengan penuh semangat dan menarik leher mereka ke arah teman wanita mereka. Wanita menunjukkan perasaan tindak balas yang sama. Aktif pada waktu siang, tidur pada waktu malam.

Pembiakan

Musim kawin bermula bergantung pada keadaan cuaca - dari bulan Jun hingga Disember. Untuk mendapatkan wanita, secara harfiah, pertengkaran bermula antara lelaki. Dua lelaki berpura-pura berdiri bertentangan satu sama lain dengan sayapnya melebar, saling memukul dengan kepala mereka dan menggelembung dengan kuat menusuk, cuba menakut-nakutkan lawan. Pemenang kejohanan bernyanyi dengan kuat, membuktikan kepada bakal isterinya bahawa dia baik dan teladan, dan ketika wanita itu menyerah pada "pujukan", sebuah keluarga terbentuk.

Pembiakan Penguin Crested

Sarang dilengkapi sepenuhnya dengan jantan.Rumah itu sedang dibina di lubang yang digali yang terbuat dari dahan, kerikil dan rumput. Pada bulan Oktober, betina bertelur 2 telur biru kehijauan: yang pertama kecil, yang kedua sedikit lebih besar. Sebagai peraturan, si kecil mati, dan betina bertelur selama hampir sebulan, setelah meninggalkan sarang dan semua kerisauan jatuh ke bahu ketua keluarga.

Dia menyembunyikan telur di salah satu lipatan di perutnya dan tidak berpisah dengannya selama 4 bulan, sehingga anak itu muncul. Bayi itu dilahirkan, ibu datang dan mula memberi makan anak ayam itu, bersendawa. Anak-anak kecil diberikan pendidikan di apa yang disebut "tadika" - sebuah jajahan anak-anak ayam yang sama, di mana mereka belajar semua kebijaksanaan hidup. Pada masa ini, ibu bapa mendapatkan makanan anak-anak mereka. Pada usia 10 - 12 minggu, molting berlaku pada orang muda, mereka menjadi seperti orang dewasa dan sudah berenang di laut sendiri dan mencari makanan.

Pemakanan

Penguin jambul mendapatkan makanan mereka di laut, lebih memilih makanan haiwan: krustasea, udang, ikan kecil seperti sardin dan ikan teri, moluska, menangkap gurita kecil dan cumi-cumi.

Fakta menarik

Eudyptes chrysocome

  1. Penguin adalah satu-satunya burung di Bumi yang tidak hanya dapat terbang, tetapi juga tinggal di udara.
  2. Ia berbeza dengan saudara dari spesies lain kerana ia dapat menggerakkan jungkitnya ke belakang dan ke belakang.
  3. Hidup lama - 25-27 tahun.
  4. Mereka boleh minum air garam laut tanpa menderita garam berlebihan - berlebihan dirembeskan melalui kelenjar khas di atas mata.
  5. Penguin lelaki adalah suami yang sangat setia, dengan wanita pilihan mereka menjalani sepanjang hidup mereka. Tetapi, jika kembali ke sarang, pemiliknya tidak menjumpai anaknya sendiri, melainkan penguin lain, kemudian menjalin hubungan intim dengannya, tanpa menunggu isterinya.
  6. Penguin jambul berenang hebat, mengembangkan kecepatan sekitar 40 kilometer per jam. Oleh kerana sayap tidak memenuhi fungsi terbangnya, burung menyesuaikannya bukan sirip, dengan bantuannya bergerak di dalam air. Kaki dengan ekor berfungsi bukannya helm.
  7. Bulu dalam tiga lapisan menyelamatkan dari selsema penguin, dan udara di antara barisan bulu membantu mengekalkan panas semasa berada di dalam air.
  8. Sekurang-kurangnya separuh masa penguin menghabiskan di dalam air, mendapatkan makanan.
  9. Semasa perubahan molting dan bulu, yang berlangsung hingga 100 hari, penguin harus berada di darat sepanjang masa tanpa makanan. Banyak burung semasa diet paksa menjadi dua kali lebih ringan dan hanya makan kerana lapisan lemak yang terkumpul.
  10. Penguin mempunyai deria penciuman yang sangat lemah, yang hanya menguntungkan mereka - mereka tidak merasa tidak selesa dengan bau sejumlah besar kotoran yang terkumpul di koloni.

Video: 10 fakta mengenai penguin

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan