Kertas dinding cecair - kebaikan dan keburukan utama

"Liquid wallpaper" adalah istilah yang tidak asing bagi banyak orang, walaupun dianggap sebagai penyelesaian universal. Ada yang yakin bahawa setelah meletakkannya di dinding, mereka kering dan berubah menjadi kertas dinding. Tetapi semua ini betul-betul salah.

Kertas dinding cecair

Kertas dinding cecair di pedalaman moden

Mereka adalah plaster hiasan yang asli. Ia berdasarkan serat selulosa semula jadi. Bahan ini termasuk pengikat, yang merupakan pelekat CMC. Tetapi plaster ini disebut kertas dinding cecair, dan ini disebabkan oleh adanya selulosa tulen. Sudah tentu, selepas pemejalan di dinding, kertas dinding tradisional tidak akan muncul secara ajaib.

Pengilang hari ini menawarkan pelbagai jenis bahan penamat. Kertas dinding cecair akan berbeza dari segi warna, reka bentuk. Mereka adalah matte, sutera, berkilat.

Ciri dan Faedah Wallpaper Cecair

Setiap wanita mengetahui keadaan dengan menampal dinding atau siling. Kertas dinding dibentangkan di seluruh ruangan, dilumurkan dengan gam. Hanya selepas itu, dengan tekun, mereka mengikat dinding. Semua ini memerlukan banyak masa. Selain itu, kertas dinding boleh terkoyak, diwarnai. Perlu bekerja dengan kemas dan pantas.

Dengan kertas dinding cecair, semuanya kelihatan berbeza. Anda perlu bekerjasama dengan mereka mengikut arahan. Tidak akan ada penampalan dinding tradisional. "Wallpaper" mesti disediakan dengan air. Campuran yang dibeli dicurahkan ke dalamnya dan dicampur dengan baik. Apabila penyelesaian sudah siap, anda perlu menerapkannya ke permukaan dinding dengan spatula atau kulir khas, mengoleskannya ke permukaan.

Kertas dinding cecair tidak meninggalkan jahitan. Hasilnya, permukaan licin terbentuk di mana-mana. Dengan kertas dinding tradisional, hasil seperti itu sukar dicapai. Jahitan boleh terbentuk, yang mungkin berbeza dari masa ke masa.

Jenis kertas dinding semacam itu tidak menuntut di permukaan sama sekali. Malah mereka berjaya menyembunyikan kecacatan. Hasilnya adalah penamat yang lengkap, tanpa kekurangan. Hanya perlu mempertimbangkan bahawa penggunaan bahan di semua bilik akan berbeza.

Fakta! Kertas dinding cecair bernafas dengan baik, dan ini dibuktikan dengan ulasan orang yang menggunakannya. Acuan, kesan rumah hijau, kelembapan tidak akan kelihatan di dalam bilik.

Sekiranya anda membandingkan kos kertas dinding cecair dengan tradisional, ia akan lebih tinggi. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa produk kertas boleh terkoyak atau merosot. Ini akan memerlukan kos kewangan tambahan. Oleh itu, akan lebih menjimatkan untuk segera membeli kertas dinding cecair.

Keindahan estetik adalah kelebihan lain dari bahan penamat moden. Dengan bantuan kertas dinding cecair, adalah mungkin untuk membuat karya seni sebenar, lukisan asli. Sudah tentu, sukar untuk menjadi pemula, tetapi anda boleh beralih kepada profesional atau melihat kelas induk yang akan membantu membuat pembaikan asal.

Kelemahan kertas dinding cecair

Salah satu kelemahan utama adalah harga yang tinggi. Dialah yang membingungkan pembeli. Tetapi kosnya secara beransur-ansur berkurang, sehingga tidak lama lagi mereka akan tersedia untuk banyak pembeli.

Kelemahan kertas dinding cecair

Ada yang keliru dengan bilangan warna yang terhad. Kertas dinding tradisional menarik dengan pelbagai corak dan warna mereka. Tetapi tuan secara berkala menawarkan kemasan menarik dengan menggunakan kertas dinding cecair. Anda boleh mendapatkan idea asli, yang membolehkan anda memperoleh hasil yang luar biasa.

Kertas dinding cecair tahan kelembapan. Tetapi jangan mengelirukan mereka dengan mencuci kertas dinding. Perlu diingat bahawa kawasan yang tercemar dapat dihilangkan dengan menggunakan campuran kering yang tersisa, yang sebelum digunakan cukup untuk melembabkan. Pada masa yang sama, kertas dinding tradisional harus dilekatkan semula.Ia memerlukan wang dan masa.

Ciri-ciri menggunakan kertas dinding cecair

Tidak ada kerja keras yang perlu dilakukan. Anda tidak perlu menjadi pakar untuk melakukan hiasan dinding dengan cekap. Bahkan seorang pemula boleh memasang kertas dinding seperti itu ke dinding. Cukup kaji arahan yang disertakan dengan campuran kering, atau tonton di Internet.

Permukaan dinding atau siling perlu disiapkan. Ia mestilah tidak berwarna dan akrilik. Selanjutnya lebih baik memproses dinding dengan dempul permulaan. Sekali lagi permukaannya selesai dengan primer akrilik. Sekiranya anda menggunakan drywall untuk hiasan, ia juga diperlakukan dengan cara yang serupa.

Kadang-kadang kertas dinding cair perlu digunakan pada permukaan kayu - dalam kes ini, anda perlu melakukan pra-rawatan dengan enamel alkyd, yang akan memberikan cengkaman yang kuat. Rawatan serupa dilakukan untuk unsur logam.

Campuran kering hendaklah dituangkan ke dalam bekas dan tuangkan air. Semua bercampur sehingga berjisim homogen. Anda perlu menunggu sehingga penyelesaiannya dimasukkan. Maka mungkin untuk meletakkannya di dinding. Permukaan mengering selama 70 jam.

Perlu diingat bahawa kertas dinding cair bermasalah untuk dipasang di siling. Untuk memudahkan kerja, anda perlu menyiapkan permukaan terlebih dahulu. Harus membersihkan siling kertas dinding lama, cat atau cat putih. Pengisian dan penghapusan kecacatan dilakukan lebih jauh. Ini akan menjimatkan kertas dinding cecair.

Anda juga boleh mengira penggunaan bahan secara bebas. Satu kilogram campuran akan naik pada 5 petak permukaan. Dengan menggunakan formula ini, anda boleh membuat pengiraan dengan betul.

Permukaan mesti diratakan, dan parutan plastik digunakan untuk ini. Sudah tentu, tidak semestinya memperoleh hasil yang sempurna. Tetapi perlu diingat bahawa wallpaper cair mempunyai kesan meratakan. Oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai kesan yang diinginkan. Untuk mempelbagaikan permukaan, anda boleh mengikuti "petua dari Internet."

Sekiranya anda menggunakan kertas dinding cecair di pedalaman, anda sentiasa boleh mencapai reka bentuk yang pelbagai. Dengan pendekatan yang kompeten, anda dapat memperoleh kesan yang diinginkan. Dengan kos rendah, adalah mungkin untuk membuat permukaan rata, yang selama bertahun-tahun tidak akan kehilangan penampilannya.

Video: cara memasang kertas dinding cecair di dinding

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan